Dünyada büyük bir pazar haline gelen ve Türkiye’de de serktör olma yolunda hızla ilerleyen e-kitap uygulaması için yayınevleri girişimlerini hızlandırıyor. Doğan Kitap, bu yılın başından itibaren var olan tüm kitaplarını dijitalleştirme kararı alırken, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ise, öncelikle ‘Hasan Ali Yücel Klasikler’ serisinde yer alan eserlerden başlayarak e-kitap satışına başladı. Doğan Kitap Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu, “Kimi çok değerli eski kitaplarımızın talep olmadığı için baskısı bulunmuyor ya da sınırlı sayıdaki kitapevlerinde satışa sunulabiliyor. E-kitap ile tüketiciler bu değerli kitaplara ulaşabilecekler” diyor.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ‘Hasan Ali Yücel Klasikleri’nin ardından portföylerindeki araştırma-inceleme alanındaki kitapları da e-kitaba dönüştürecek.
e-kitap’ın öncülerinden İdefix’in Direktörü Bora Ekmekçi de, e-kitap sayısının yetersizliğinin yanı sıra, yayıncıları e-kitaba ikna edememe sorunuyla çok zaman kaybettiklerini söylüyor. İdefix, Elif Şafak, Yılmaz Özdil, Hakan Günday, İnci Aral ve Gülse Birsel gibi önemli yazarların çok satan ve yeni kitaplarını 27 Mayıs’tan itibaren e-kitap olarak da satışa sunmuştu. (aa)
YAZARLAR NE DÜŞÜNÜYOR
Hakan Günday: E-kitap, yazıyı okura ulaştırma yollarından sadece birisi.
Nasıl sinema tiyatroyu, televizyon da sinemayı öldüremediyse, basılı kitabın da e-kitaba herhangi bir menfi etkisi olabileceğini düşünmüyorum.
Mairo Levi: Ben bir kitaba dokunmak istiyorum, kitabı hissetmek, evimin duvarlarında görmek istiyorum... e-kitaba karşı olumsuz cümlelerime rağmen bir e-okuyucuda binlerce kitap bulunuyor ve kişi kendi kütüphanesini dünyanın her yerine taşıyabiliyor, aradığı kitabı zahmetsiz bulabiliyor. Çok çok uzun bir süre için bir e-kitap okumayacağıma söz veriyorum. Okumaya ihtiyaç duymayacağıma da. Kendi kitaplarım dahil.
İnci Aral: Yazar olarak, e-kitap formunun günümüz okuru için ciddi bir seçenek oluşturduğunu ve edebiyatımıza ilgiyi canlandıracağını umuyorum. Çantada, cepte, her yerde, her zaman taşınabilmesi ve kolayca ulaşılması açısından çok pratik. Yenilikleri seviyorum ama ben okur olarak şimdilik klasik kitaptan vazgeçeceğimi sanmıyorum.
PAZAR 1 MİLYAR $ 2010’da 1 milyar dolara yaklaşan dünyü pazarının 2015’te 3 milyar doları geçmesi bekleniyor. e- kitap pazarında en büyük firma ise yüzde 61’lik pazar payı ile Amazon.
RADİKAL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...