Fazla kilolar sadece beslenme ve yaşam biçimiyle ilgili değil. Bu konuda genlerin de rolü var. Araştırmacılar, yağ ve şeker metabolizmasını etkileyen ve kişilerin daha çabuk şişmanlamalarına yol açan en az 90 gen saptadı. Fazla yağların epigenomu değiştirerek gen etkinliğine saldırdığı da biliniyor. Peki bu tip insanların zayıflamaları mümkün değil mi?
DİYET DE VAR
İyi haber: Kısa süre önce tamamlanan geniş kapsamlı bir araştırma, “şişmanlık” genlerine sahip insanların bir diyet sayesinde, diğerlerinden bile daha kolay zayıflayabildiklerini gösterdi. Sağlıklı ve düşük kalorili beslenme bu kişilerde daha iyi işliyor.
Peki, ama nasıl?
Sorunun yanıtı: Spor.
Ulusal Tayvan Üniversitesi’nden Wan-Yu Lin ve ekibi, kalıtsal nedenlerden dolayı şişmanlamaya meyilli insanların, hangi spor türüyle daha kolay zayıflayabileceklerini araştırdı.
Araştırma çerçevesinde yaşları 30 ila 70 arasında değişen 18 bin 424 Tayvanlının sağlık verileri değerlendirildi. Özellikle de beden kitle endeksi, beden yağı oranı, bel-kalça oranı gibi veriler.
Ayrıca deneklerin kanlarında bilinen 97 şişmanlık geninden 20 tanesi de analiz edildi. Bu bilgiler ışığında kalıtsal şişmanlık riski endeksi hesaplandı. Tüm katılımcılar, hangi spor türlerini ne sıklıkta yaptıklarını açıkladılar. En sık yapılan 18 spor türünden hangisinin beden kitle endeksini daha fazla düşürdüğü ve diğer kilo parametreleri incelendi.
Sonuç: Şişmanlık genlerine sahip kişiler için en etkili spor türleri koşma, dağa tırmanma, yürüyüş, vals, tango ve slowfox gibi klasik danslar. Fakat en etkilisi koşma.
İŞTAH DA KESİYOR
“Nitekim koşmak sadece genetik etkileri zayıflatmakla kalmayıp beden yağ oranı ve kalça çevresinde de etkili oldu” diyor araştırmacılar. İlginç bir şekilde bisiklet sürmek, yüzmek, tenis veya badminton gibi sporların da genetik açıdan şişmanlamaya eğimli olanlarda çok az etkili olduğu anlaşıldı.
Araştırmadan çıkan en önemli sonuç, kalıtımın kader olmadığı. Sonuçlar genetik etkilerin sporla zayıflatılabileceğini göstermesi açısından önemli. Bu da şu anlama geliyor: Şişmanlık genlerine sahip kişiler çok hareketli olmalılar. Bu zahmete değiyor, sporun olumlu bir yan etkisi de iştahı kesmesi. (cumhuriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...