IRAKLI peşmerge liderlerinin iki yüzlülüğü bir kez daha tescillendi. Kamuoyundan gelen yoğun tepkilere ve komutanların açık tavrına karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün özel davetiyle Mart ayı başında Çankaya Köşkü’nde ağırlanan Irak Cumhurbaşkanı Celal
Talabani, sözlerini çabuk unuttu. Türk firmalarının 110 milyon doları geçen alacakları ödenmedi. Peşmergebaşlarından Mesut Barzani’nin denetiminde olan Irak’ın kuzeyinde de, sınır ticareti kapsamında yapılan sevkıyatların bedelleri verilmedi. Üstüne üstlük, son olarak ülkenin güneyinde doğalgaz ve petrol arayacak 35 şirket arasına Türk firmalarının alınmaması, “riyakârlık” olarak yorumlandı.
Talabani, Mart ayının ilk haftasında Gül’ün davetlisi olarak gerçekleştirdiği ziyaretinde, terörle mücadelenin yanı sıra, ticaret, ekonomi ve enerji konularında Türkiye ile işbirliğine işaret etmişti. Ancak aradan geçen 1.5 aylık süreçte, beklenen adımlar gelmedi.
Alacaklar ödenmedi kapılar açılmadı
Ankara’da tepki yaratan gelişmeler şöyle sıralandı:
Irak’ın en zor günlerinde petrol ürünü sevkiyatı yapan Türk firmaları, alacaklarının yaklaşık 110 milyon dolar tutarındaki bölümünü anlaşmalara karşın alamadı.
Ticaret Bakanlığı’na bağlı devlet şirketleri, Türk firmalarının alacaklarını uzun süre ödemedi. Irak mevzuatına da aykırı olan yüzde 2,4’lük nakit kesintiler için bizzat Ticaret Bakanı taahhütlere rağmen iade edilmedi.
BTA (imzalanan sınır ticareti anlaşması) kapsamında yapılan sevkiyatların bedellerinin ödenmemesi, kontratların uygulanmasının önündeki en büyük engel oldu.
Türk firmalarının 1990 öncesi verdikleri bazı teminat mektupları Irak Merkez Bankası (CBI) tarafından iade edilmedi.
Türkiye ile Irak arasında, ilki Ovaköy bölgesinde olmak üzere iki yeni sınır kapısı açılacaktı. Bu konu da Barzani frenine takıldı.
İskenderun- Nusaybin- Al Yarubiye-Musul tren yolu hattının kullanımı konusundaki öneriler için Irak tarafından hala beklenen adımlar atılmış değil.
Terörle mücadele konusunda verilen söze karşın, bugüne kadar teröristler ve elebaşlarından teslim edilenler de olmadı.
Randevudan bile kaçtılar!
SINIR ticareti kapsamındaki sevkıyatlar konusunda yaşanan sıkıntı, Türkiye’deki bir toplantıyla masaya yatırılacaktı. Ancak bu konuda da Iraklı yetkililerin, Barzani engeline takıldıkları öne sürüldü. Konuyla ilgili olarak üst düzey bir heyetin Mart ayında Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyaret, tek taraflı olarak ikinci kez ertelendi. Irak tarafının, bu konuda Türkiye’ye yazılı bilgi dahi vermediği ortaya çıktı.
Son riyakarlık ise petrol konusunda oldu. Talabani’nin ziyareti sırasında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’le görüşen Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, “Türkiye’yi ikinci vatan olarak görüyoruz... Özellikle TPIC aracılığıyla, Irak’ta istediğiniz yerde petrol rafinerisi kurabilirsiniz. Kerkük ve Musul, petrol rafinerisi için uygun yerler” ifadesini kullanmıştı. Ancak, Irak’ın güney bölgelerinde petrol ve doğalgaz arayacak 35 şirket arasında, başvuru yapmasına karşın TPAO ve alt şirketi TPIC yer almadı. Oysa Talabani de, Ankara’da, “25 milyar dolarlık yatırım bütçesi ayırdık. Buna Irak’ın güneyi, Bağdat ve Kürdistan da dahil” ifadesini kullanmış ve Irak’ın kuzeyi konusunda yaptığı nitelemeyle de tepki çekmişti.
Tercüman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...