TURKTIME / Kovid 19'a karşı doğal yolla kazanılan antikorların, virüse karşı yeterli olduğu söylenirken, uzmanlar, iyileşen hastaların dahi aşı olması için çağırda bulunuyorlar. Aşı, ekstra bir koruma sağlamanın yanında, yeniden enfeksiyon olma olasılığını azaltıyor ve ayrıca, virüsün yayılmasını da önlüyor.
HİBRİT BAĞIŞIKLIK NEDİR?
Hibrit bağışıklık, hastalığı geçirmek+aşılama veya iki farklı aşı türüyle aşılama. Kovid 19'dan iyileşenler, hem doğal hem de aşı kaynaklı bağışıklığa sahip oldukları için hibrit bağışıklık geliştirirler.
Kovid 19 size bulaştığında, vücudunuzun bağışıklık sistemi virüsü tanır ve patojenlerle savaşan bağışıklık tepkilerini tetikleyerek vücudun diğer bölgelerine yayılan olası iltihaplanmaya neden olur. Bu da kalıcı bir bağışıklık oluşturmaya devam eden antikorların üretimine yol açar.
Doğal bir enfeksiyondan sonra, bağışıklığın süresini belirlemek için güçlü bir kanıt olmamasına rağmen, çalışmalar doğal olarak kazanılan bağışıklığın uzun süreli olabileceğini göstermiştir.
Yeni yapılan bir araştırma, Kovid 19'a yakalanan kişilerde bağışıklığın altı ay ile bir yıl arasında sürdüğünü ortaya koydu. Aynı araştırma, aynı kişilerin aşılama sonrası daha güçlü bir bağışıklık geliştirdiğinide kanıtladı.
AŞI TEREDDÜTÜ
Bir kişinin Kovid 19 aşısı yaptırıp yaptırmaması tabi ki kendi isteğine bağlı. Ancak aşı tereddütü, tüm dünyada önemli bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda.
Şu an itibariyle, acil kullanım onayı almış koronavirüs aşıları, mRNA aşıları ve viral vektör aşılarıdır. Bu aşılar ya virüs türünün parçalarını ya da gerçek virüsü taklit eden bir tür sivri uçlu protein içerir.
Kovid 19 aşısı olunduğunda, vücudunun bağışıklık sistemi, aktif olmayan virüs parçacıklarını veya sivri proteini tanır ve iltihaplanmalara yol açan bağışıklık tepkilerini harekete geçirir. Vücut, gerçek SARs-COV-2 virüsü ile temas ettiğinde, kendisine koruma sağlayan antikorlar oluşturulur.
KOVİD 19 AŞISI YAPTIRMALI MISINIZ?
Daha önce enfekte olmuş bir kişi virüse karşı belirli bir bağışıklık kazanmış olsa da, aşı olmanın daha iyi koruma sağladığı uzmanlar tarafından açıklanmış durumda.
Antikor üretmekten sorumlu olan bellek B hücreleri göz önüne alındığında, hem aşı kaynaklı bağışıklığın hem de doğal enfeksiyonun bellek B hücrelerini Kovid 19'a karşı antikor üretmesini tetiklediğine inanılmaktadır.
Bununla birlikte, araştırmalar, hibrit bağışıklığı olan kişilerde bellek B hücre seviyelerinin çok daha yüksek olduğunu ve hibrit bağışıklığın daha fazla antikora yol açtığını ortaya koymuş durumda.
Araştırmalar, hem doğal olarak kazanılmış bağışıklığa hem de aşı tarafından oluşturulan antikorlara sahip kişilerin herhangi bir yeniden enfeksiyon riskinden güçlü bir şekilde korunduğunu gösteriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |