Bu ay içerisinde yapılacak on bin atama ve öğretmenleri ilgilendiren neredeyse tüm ayrıntıları, Bakanlık kurmayları ile uzun uzadıya konuştuk. Bunları bir bir sizlerle paylaşacağız. Bu arada bu geceki Genç Bakış'ta konuğumuz olan Sayın Tarım Bakanına da sizlerin sorunlarını iletip, Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirmesini canlı yayında rica edeceğiz.
İşte Bakanlık kurmayları ile yaptığımız görüşmelerde aldığımız cevapların satır başları:
- 10 bin kadrolu öğretmen ataması bu ay içerisinde gerçekleşecek ve sözleşmeliler de dahil herkes başvurabilecek.
- 10 bin öğretmenin atanmasının tamamlanmasından sonra, iki hafta içerisinde görev başlamaları gerekiyor. Bu süreden sonra yani iki hafta sonra, sözleşmelilerden boşalan kadrolar ile göreve gitmeyen yeni öğretmenlerin sayısı tespit edilerek, anında yeni başvuru açılıp, yeni atamalar gerçekleştirilecek. Boşalan yerlere, bu defa da sözleşmeli öğretmenler alınacak.
- 10 bin kadronun yarısına yakınına sözleşmeliler kayabilir. Ama onlardan boşalan yerler de anında, en geç bir hafta içinde sözleşmeliler ile doldurulacak.
- Yaklaşık 50 farklı branşta atama gerçekleşecek. Önem ve önceliği, iller belirleyecek. Her il öncelikle hangi branşlardan öğretmen istediğini kendisi saptayacak. Bakanlık da ona göre kadro dağılımı yapacak.
- Daha önce atanmayan branşlara öncelik verilecek. Mesleki ve teknik öğretim bunların başında geliyor. Fizik başta olmak üzere fen bilimlerinde kesinlikle atama olacak.
- Sınıf öğretmenliği ve okul öncesi eğitime daha önce fazla kadro ayrıldığı için bu dönem fazla olmayacak.
- Halen 62 bini ücretli, 68 bini sözleşmeli toplam 611 bin öğretmen görev yapıyor.
- Önümüzdeki 5 yıllık süreçte, sözleşmeli öğretmenlerin tümünün kadroya alınması için, alınan toplam kadronun bir bölümü, sözleşmelilere ayrılacak. Örneğin 35 bin kadronun 5 bini her tayin döneminde sözleşmelilere ayrılacak.
- Sözleşmeliler başvuramaz yönünde alınacak bir karar anında yargıdan döner. Bu yüzden onlar da her atama döneminden yararlanacaklar. Ama zaman içerisinde sözleşmeli alımı tümüyle kaldırılacak.
- Zorunlu hizmet konusunda önemli değişiklikler üzerinde çalışılıyor. Örneğin zorunlu hizmet gerçekleştirilirken, Ardahan kent merkezinde görev yapan bir öğretmen ile köyündeki bir öğretmen aynı hizmet puanını ve aynı ek teşviki almayacak. Köydekinin çok daha avantajlı hale getirilmesi için yasal düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.
- Her atama döneminde belli bir kadro boş bırakılarak eş durumu, rapor ve benzeri mazeretleri olanlara tahsis edilecek.
- MEB ile YÖK arasındaki iş birliği daha da geliştirilerek, istihdam fazlası olan alanlarda üniversitelerde kontenjan azaltılması yoluna gidilirken, ihtiyaç duyulan alanlara daha fazla öğrenci alınacak.
- Hayat boyu öğrenme konusunda öğretmen yetiştirilmesine öncelik verilecek ve önümüzdeki yıllarda en cazip alan bu olacak.
- Şu an için 327 bin işsiz öğretmen var.
- Maliye Bakanlığı sözleşmeliye sıcak bakıyor ve anında kadro vermeye hazır. Ama MEB artık kadrodan yana. Zaman içerisinde ücretli, sözleşmeli öğretmen kalmayacak.
- Eş durumu ve mazeret tayinlerinde bazen etik kurallar dışına da çıkılıyor. Bu hiç hoş olmuyor. Saptanıldığında da iptal ediliyor…
Abbas Güçlü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...