Memurlar 5510 sayılı yasada (reform yasası) 4/c olarak ifade edilmişlerdir. 1 Ekim sonrası ilk defa memur olacaklar hem çalıştıkları dönem içerisinde hem de emeklilik şartlarında tamamen yeni yasanın hükümlerine tabi olacaklar. Ancak 65 yaş uygulaması 30 Nisan'da yürürlüğe girdiği için sadece 58-60 yaş imkanından faydalanamayacaklar. Bu da 2036 ve sonrasında artacağı için bu yıllarda göreve başlayanlar bu hükümden de etkilenmeyecekler. Diyebiliriz ki, sosyal güvenlik açısından en şanssız kesim 1 Ekim sonrası işe başlayan memurlar olacaklardır. Zira 30 Eylül'de göreve başlayan bir memurla 1 Ekim'de başlayan memur arasında sosyal güvenlik anlamında çok büyük farklılıklar olacaktır.
DÜŞÜŞLER TELAFİ EDİLECEK
Bu farklılıkları şöyle sıralayabiliriz: 1. Eski memurların aldıkları görev, makam veya temsiz tazminatları prime tabi tutulmazken, yeni memurların tüm ücret unsurları prime tabi tutulacak ve bu da net ücretlerini düşürecek, emekli aylıklarına ise olumlu yansıyacak.
Ücretteki düşüş iki yıl kurumlarınca telafi edilecek. 2. Emeklilik yaşını kademeli olarak 65 yaşa çıkaran hüküm 30 Nisan'da yürürlüğe girdi ancak pratikte 2011'e kadar göreve başlayan memurun 58-60 yaşla emekli olması mümkün. 3. Aylık bağlama oranı 25 yıl için eski memurlarda % 75 iken, yeni memurlarda bu % 50 olacaktır.
Bu da emekli aylığında % 30 civarında bir azalma demektir. 4. Eski memurlar emekli olunca bir işyeri açtıklarında veya SSK'ya tabi işe girdiklerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek aylıkları kesilmeden çalışabilirlerken, yeni memurlar emekli aylıkları kesilmek şartıyla çalışabileceklerdir.
5. Eski memurun yeni doğan çocuğu için yaklaşık 123 YTL emzirme ödeneği verilmekteyken, yeni memur için bu tutar SGK tarafından belirlenecektir. 6. Eski memurun ölümü halinde yakınlarına cenaze yardımı olarak yaklaşık 500 YTL verilmekteyken, yeni memurlar için bu yardım yine SGK tarafından belirlenecektir. 7. Eski memurlar emekli aylığı olarak en az taban aylığı kadar yani 741 YTL aylık almaktadırlar.
Yeni memurlar için taban aylık asgari ücretin % 35'i olarak belirlenmiş olup, o da bugün için 213 YTL'dir. Yukarıda sayılanların dışında da bazı ayrıntı konular bulunmakla birlikte fazla teknik kaçacağından yazımıza konu edilmemiştir. Ancak yalnızca bu saydıklarımız bile 2008 yılı içinde memur olmayı düşünenleri motive etmeye yetecektir. Kamu personeli olmaya hazırlananlara önerimiz, sosyal güvenlikte ayrıcalıklı kesime dahil olabilmek için bu yılı iyi değerlendirmeleridir.
REFORM SSK’LILARA NELER GETiRiYOR?
Reform yasasının SSK'lılara yansıması memurlardan biraz daha farklı olmaktadır. Memurlarda reform öncesi işe başlayanlar tamamen eski mevzuata tabi olurken, SSK'lılar açısından böyle bir ayrım yapılmamıştır. Dolayısıyla reform öncesi sigortaya tabi çalışmaya başlayanlar da reformdan etkilenmektedirler. Ancak SSK'lılarda yumuşak geçişi sağlamaya yönelik bazı maddeler konulmuştur.
Bunlar;
1. Reformdan önce ilk defa sigortalı olanların aylık bağlama oranı ilk on yıl boyunca her yıl için 2 yerine 3 olarak hesaplanacak, bu da emekli aylığını reform sonrası sigortalı olanlara göre % 10 yükseltecektir.
2. Reform öncesi sigortalı olanlar emekli olduklarında işçi olarak ya da işveren olarak çalıştıkları taktirde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek aylıklarını alabilecekken, reform sonrası sigortalı olanlar aylıkları kesilerek çalışabileceklerdir.
3. Emeklilik yaşı reform öncesi sigortalı olanlarda kadınlar için 58, erkekler için 60 iken, reform sonrası sigortalı olanlar kademeli geçiş sonrasında 65 yaşa tabi olacaklardır.
4. Reform öncesi sigortalı olanlar 7200 yerine 7000 günle emekli olabileceklerdir.
Bugün