TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünyada yeni dengelerin Batı aleyhine değişmekte olduğuna, Brezilya, Hindistan, Çin ve muhtemelen Türkiye'nin Birleşmiş Milletler başta olmak üzere iki dünya savaşı sırasında ve sonrasında oluşturulmuş olan kurumsal yapılarda daha güçlü şekilde yer almayı arzuladıklarına dikkat çekti. Yalçındağ, "Kısaca, küresel kapitalizmin gelişen yerel güçleri, doğal olarak masada kendi paylarına düşen yerlerini almayı ve karar ile koordinasyon mekanizmalarında ağırlıklarının hissedilmesini talep ediyorlar" dedi.
ABD İÇİN BU BİR MEYDAN OKUMA
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ "Siyasi güç, geleneksel olarak Batı bloku içerisinde yer alan ülkelerin aleyhine yeniden paylaşılmak mecburiyetindedir" derken Küresel paylaşımı yeniden yansıtacak ve yeni kurumsal yapıyı yönetecek yapılanmaların, Batı ülkeleri tarafından oluşturulacağını hatırlatarak şu uyarıyı yaptı :
"Son dönemlerde, bilgece olmayan bir anlayışla, uluslararası kurumsal yapıları ihmal eden ve bazen hiçe sayan Batı ülkeleri ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri için, bu yeniden paylaşım sürecinin bir meydan okuma niteliğinde olacağını söylemek durumundayız."
YENİ EKONOMİK GÜÇLE ORANTILI YENİ BİR PAYLAŞIM
TÜSİAD'ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsviçre'de Saint Gallen Üniversitesi tarafından düzenlenen "Küresel Kapitalizm-Yerel Değerler" konulu 38. Saint Gallen Sempozyumu'nun kapanış oturumunda İngilizce bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı, uluslararası düzeyde ortaya çıkan yeni ve güçlü ulusal ekonomik oyuncuların, giderek daha fazla küresel ekonominin kurumsal çerçevesi içerisinde yer almak ve söz hakkına sahip olmak istediklerine işaret ederek, "Gelişmekte olan ülkeler, dönüşmekte olan küresel siyasi sistemin işleyişinin daha fazla demokratik olmasını, gelişmekte olan ekonomilerin taleplerinin daha fazla dikkate alınmasını ve seslerinin daha fazla duyulmasını bekliyorlar. Bu, küresel düzenin kurumsal yapısındaki temsili paylaşımın yeni oyuncuların ekonomik güçleri ile orantılı olarak yeniden düzenlenmesinden geçmektedir" değerlendirmesini yaptı.
TÜRKİYE KÜRESEL KAPİTALİZME İYİ UYUM SAĞLADI
Türkiye'nin küresel kapitalizme uyum göstermiş bir ülke olduğunu ve deneyimlerinden çok komşu ülkelerin faydalanmaya çalıştıklarını belirten Yalçındağ, "Bildiğiniz gibi, özellikle Ortadoğu'da bir dizi sorun uluslararası ekonomik ve siyasi entegrasyona dirençten kaynaklanmaktadır. Bu ülkelerin halklarıyla, Batı güçleri arasındaki çatışmaların da kaynağında bu süreç bulunmaktadır. Türkiye'nin küresel ekonomiye entegrasyonunun demokratikleşme süreci ile paralel yürümesi, kendi bölgesindeki ülkeler üzerinde olumlu etkiler meydana getirmektedir" dedi.