Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 6,40, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 8,87 arttığını açıkladı. TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, geçen yılın Aralık ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0,30 gerilerken, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise yüzde 1,31 artış gösterdi. Aralık ayı enflasyonuna göre maaş farkı alacak olan memur ve emekliler için ise açıklanan rakamlar hayal kırıklığına neden oldu. TÜFE’nin aralıkayında yüzde 03 gerilediğinin açıklanması nedeniyle devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, 2010 yılının Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 0,21 oranında enflasyon farkı alacak.
Akyıldız: TÜİK inandırıcılığını kaybetti
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kendisine zam oranını nasıl değerlendirdiği sorulduğunda ciddi bir kahkaha atarak, “0.21’in kime ne faydası var. Verseniz ne olur vermeseniz ne olur. Ben artık Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Maliye Bakanlığı’nın, Merkez Bankası’nın, Hazine’nin rakamlarına inanmıyorum. Onlar bir gecede kişi başına düşen milli geliri 10 bin dolardan 15 bin dolara çıkarmış kurumlardır. O nedenle onların hesapladığı enflasyon oranıyla sokaktaki insanın enflasyon oranının birbirini tutması düşünülemez. Bizim enflasyonumuz el yakıyor. Mutfak yakıyor. Bu nedenle bu rakamları ciddi bulmuyorum. Verilen enflasyon farkını da son derece komik buluyorum” dedi.
Babacan: Literatüre gireceğiz
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Enflasyon rakamı ülkemiz için hayırlı olsun, hedefin altında gerçekleşti” dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, HT Bloomberg televizyonununda katıldığı programda soruları yanıtlarken, enflasyon rakamlarını kamuoyu ile aynı zamanda öğrendiklerine işaret etti. Babacan, “2010, büyümede hedefin üzerine çıkılan, enflasyonda hedefin altında kalınan bir yıl oldu. İkisini bir arada elde etmek dünya ekonomi literatürüne geçen bir vaka olacaktır” dedi.
‘Hükümet milleti aldatıyor’
Devlet memurlarının, sözleşmeli personelin ve memur emeklilerinin, 2010 yılının Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 0.21 oranında enflasyon farkı alacak olması ve bu oranın bu yıl memura yapılacak yüzde 4’lük zam oranının üzerine ilave edilmesini, konfederasyon başkanları komik bulurken, “Bu zam oranını verseler ne olur, vermeseler ne olur” dedi.
Yüzde 32 alacağımız var
Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir enflasyon farkına göre yapılacak olan ek zam oranının hiç bir yaraya merhem olmayacağını savunarak, “Hükümet, 1 tam ya da 2 tam zam oranı verse dahi yine bu oranlar yaramıza merhem olmaz. Yapılan enflasyon hesapları 800 küsür kalem üzerinden yapılıyor. Bunları herkes kullanmıyor. Bizim hükümetten yüzde 32’lik bir zam artışı alacağımız var. Verdikleri yüzde 4’de komik bir rakam. Enflasyon oranları çok kullanılan ürünler üzerinden yapılmıyor. Biz bu zamları hak etmedik” diye konuştu.
Vatanseverlik yapıyor!..
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, hükümetin bu enflasyon farkı ’aldatmacası’ile kamuoyunu kandırdığını savunarak, “Bizim de bu yüzde 0.21’lik zam artışı için çene yormamız tuhaf. Oyun oynar gibi dalga geçer gibi bir zam veriliyor. Çalışanların bir enflasyon sepeti var bir de genel bir enflasyon hedefi var. Burada hükümetin kontrolündeki bir kuruluşun enflasyon farkını belirlemesi sakınca doğurabilir. Kurum kendince bir ’vatan severlik’yapabilir. TÜİK’in enflasyon rakamları üzerinde bazı oynamalar yapabileceğine yönelik kuşkularımız var. Bu enflasyon farkını değerlendirirken bile sinirlerim bozuluyor. Çalışan memur arkadaşlarımın sinirlerini tahmin etmek dahi istemiyorum” dedi.
2010’da Doğu Bölgesi ipi göğüsledi
Türkiye’de 2010 yılında fiyatların en fazla arttığı bölge yüzde 8,83 ile “Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan” oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2010 Aralık ayı 2003 baz yıllı tüketici fiyatları endekslerine göre, 2010’da yıllık bazda fiyatlar ülke genelinde ortalama yüzde 6,40 arttı.
Erzincan, Bayburt
Yıllık bazda en yüksek artışın gözlendiği bölgeler arasında, “Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan” ın yanı sıra yüzde 8,37 ile “Konya, Karaman” ve yüzde 8,17 ile “Erzurum, Erzincan, Bayburt” yer aldı. Artışın sınırlı kaldığı yerlerin başında ise ise yüzde 5,36 ile İstanbul geldi. Onu, TÜFE’deki yüzde 5,62 artışla “Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova”, yüzde 5,85 ile “Mardin, Batman, Şırnak, Siirt” izledi.(yeniçağ)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...