Hac veya umre amacıyla Suudi Arabistan’a seyahat eden vatandaşların, MERS virüsüne (corona virüsü) karşı kalabalık alanlarda maske kullanması, hayvanlarla özellikle develerle temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemesi gerektiği belirtildi.
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MERS virüsünün 2012 yılının eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan ve solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bir virüs olduğunu belirtti.
Dünya üzerinde 11 Haziran 2014 tarihi itibariyle 699 hasta saptandığını anlatan Yorgancıoğlu, bu hastaların 209’unun yaşamını kaybettiğini bildirdi.
Virüsün, özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve bağışıklık yetmezliği görülenlerde daha şiddetli yaşandığını anlatan Yorgancıoğlu, hastaların çoğunun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüldüğünü ifade etti.
Yorgancıoğlu, Katar, Umman, Ürdün, Kuveyt, Yemen, Lübnan, İran, İngiltere, Fransa, Tunus, İtalya, Malezya, Filipinler, Yunanistan, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Cezayir'de de hastalığın görüldüğünü söyledi.
Türkiye'de tedavi görmekte iken hayatını kaybeden bir vatandaşın örneklerinin Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarında incelenmesi sonucu hastanın MERS-CoV olduğu anlaşıldığını anımsatan Yorgancıoğlu, hac veya umre amacıyla Suudi Arabistan’a giden veya hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat eden vatandaşların bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.
14 gün içerisindeki belirtilere dikkat
Yorgancıoğlu, Suudi Arabistan ziyaretinden ve hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatten döndükten sonraki 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermeleri gerektiğini belirtti.
Solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişinin hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:
''Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmalıdır. Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır. Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmelidir''
Kalabalık alanlarda maske kullanılmalı
Yorgancıoğlu, hac veya umre nedeniyle Suudi Arabistan’a seyahat eden vatandaşların da kalabalık alanlarda maske kullanması, hayvanlarla (özellikle hastalık kaynağı olduğu düşünülen develerle) temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemesi gerektiğini bildirdi.
Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Yorgancıoğlu, ''Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanmalıdır'' dedi.
Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınması gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:
'' Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmelidir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Suudi Arabistan ziyareti esnasında veya 14 gün içerisinde ateş, öksürük, nefes darlığı gelişirse bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir.''
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...