Dünya çapında 7 milyon kişinin muzdarip olduğu ve 100 milyon kişinin risk altında bulunduğu Chagas hastalığına karşı CONICET bilim insanları tarihi bir adım attı.
cronista.com'da yer alan habere göre Ocak 2025'te, Rosario Klinik ve Deneysel İmmünoloji Enstitüsü (IDICER, CONICET-UNR) ve Litoral Ulusal Üniversitesi İmmünolojik Teknoloji Laboratuvarı'nda (UNL) yürütülen araştırma kapsamında, hastalığı önleyecek bir aşının geliştirilmesi üzerinde çalışıldığı duyuruldu.
Chagas Hastalığı Nedir?
Amerikan tripanosomiyazı olarak da bilinen Chagas hastalığı, triatomin böceklerinin (vinçuca) ısırmasıyla bulaşan Trypanosoma Cruzi adlı parazitin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.
Kalp büyümesi ve mide sorunlarına yol açabilen bu hastalık, özellikle Latin Amerika'nın kırsal ve düşük gelirli bölgelerinde oldukça yaygın.
Chagas hastalığının en büyük zorluğu, belirtilerinin enfeksiyondan 15 ila 30 yıl sonra ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle birçok kişi enfekte olduğunu fark etmeden yaşamını sürdürmektedir.
Hastalığın başlıca bulgusu, kalbin büyümesine ve fonksiyonel yetersizliğine yol açan kronik Chagas miyokarditidir. CONICET'te geliştirilmekte olan aşı, bu hastalığın yaygın olduğu bölgelerde dağıtılarak milyonlarca kişiye umut olabilir.
Chagas hastalığı yalnızca vinçuca böcekleriyle değil, kan nakli, enfekte organ nakli, hamilelik döneminde anneden bebeğe geçiş ve laboratuvar kazaları gibi yollarla da bulaşabilir. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınmasını daha da zorlaştırmaktadır.
CONICET bilim insanları, geliştirdikleri aşının vinçucaların yoğun olduğu bölgelerde uygulanmasının ideal olduğunu belirtiyor. Bu tarihi adım, Chagas hastalığına karşı mücadelede önemli bir dönüm noktası olabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...