Uluslararası Noterler Birliği Zirvesi, Türkiye Noterler Birliği (TNB) ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
The Marmara Otel Taksim’de gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar rakamlarla çarpıcı bilgiler verdi. Tutar, yeni yargı reformu ile birlikte gayrimenkule ilişkin hukuki işlemlerinin noterlik tarafından yapılabilmesi konusunda yasallaşma sürecine girildiğine dikkat çekerken, noterlik stajını bugün itibariyle tamamlayanların atanabilmesi için 110 yıllık süreye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Avrupai sistem
Arjantin’de 1948 yılında, 19 ülkedeki Noterler Birliği’nin bir araya gelerek kurduğu Uluslararası Noterler Birliği’nin (UINL) Komisyon, Yönetim Komitesi ve Genel Kurul Toplantısı dün İstanbul’da başladı. 15-18 Mayıs tarihleri arasında The Marmara’da gerçekleştirilecek zirve öncesinde konuşan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, “Yeni yargı reformu ile birlikte gayrimenkule ilişkin hukuki işlemlerinin noterlik tarafından yapılabilmesi yasallaşma sürecine girdi. Bu konudaki yasalar çıkarsa birçok işlem noterler tarafından yapılabilecek. Sicile ilişkin kayıtlar ise Tapu Sicil müdürlükleri tarafından tutulmaya devam edecek” dedi.
Bu sayede Avrupa ve dünyadaki sistemin Türkiye’de de uygulanmaya başlanacağını hatırlatan Tutar, “Taşınmaz mülkiyetinin devri için zorunlu olan satış sözleşmelerinin, hukukçu kimliğiyle güvenilir üçüncü taraf olan noterliklerde yapılması, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ve istihdama da katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Atama yerine sınav
Tutar, noterlik kurumunun mevcut yapısının da önümüzdeki yıllarda tamamen değişeceğini vurgulayarak, “Uzun dönemde noterlik kurumunda imza yetkisi olan herkes hukukçu olacak, hukukçu olmayan imza atamayacak. Noter olmak için yeni hukuk fakültesi mezunlarının var olan belge sistemi ile 110 yıl beklemesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Bunun nedenlerini de açıklayan Tutar, şöyle devam etti:
“Hukuk Fakültesi’ni bitiren bir kişi noterlik stajını yapabilir. Ancak göreve başlaması için atanması gerekir. Atanmadaki kural ise en küçük belge numaralı kim ise onun atanması şeklindedir. Şimdi birikmiş 40 bine yakın sırada bekleyen belge var. Yani şu anda stajını tamamlamış ve belge numaralarına bakıldığında 110 yıl gibi bir bekleme süresi gerekiyor. Bunu değiştirecek yeni bir mesleki yapılanma ve sınav sistemi üzerinde çalışıyoruz. Yeni oluşturulacak ‘noter yardımcısı’ ve ‘hukukçu yardımcı’ kadroları ile yapılanmamızda yetkinlik düzeyimizi artıracağız. Böylece yeni yargı reformu ile üstleneceğimiz görevlerde, koruyucu hukuk alanındaki işlevimizi güçlendireceğiz.”
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...