Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerjinin elektrik üretim kompozisyonuna dahil edilmesi ve yeni enerji teknolojilerine yönelik çalışmaların yoğunlaştırıldığını, bu çalışmalarla, Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Yıldız, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın soru önergesine verdiği yazılı cevapta, enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji talebinin karşılanmasına yönelik çalışmalara yer verdi. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
''Bakanlığımca, enerji arz güvenliğimizin sağlanması ve enerji talebimizin karşılanması amacıyla; son yıllarda enerji piyasamızın rekabete dayalı ve şeffaf bir piyasa anlayışı çerçevesinde yeniden yapılandırılması, enerji kaynaklarımızın çeşitliliğinin artırılması, yerli ve yenilenebilir kaynak potansiyelimizin tespit edilmesi ve azami ölçüde kullanılması, nükleer enerjinin elektrik üretim kompozisyonuna dahil edilmesi, yeni enerji teknolojilerinden yararlanılmasına yönelik yasal ve teknik çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Söz konusu çalışmalarla; ülkemizin dışa bağımlılığının ve ithalattan kaynaklanan giderlerin azaltılması hedeflenmiştir.
Elektrik enerjisi talebinin, en uygun kaynaklardan ve enerji politikalarımıza uyumlu bir şekilde karşılanabilmesi için yapılan uzun dönem elektrik enerjisi üretim planlama çalışmaları; gelecekteki talebin karşılanması için mevcut ve inşa halinde olan tesislere ilave olarak, 2020 yılına kadar yüksek senaryoya göre yaklaşık 53.000 MW'lık (megavat), düşük senaryoya göre ise 37.500 MW'lık yeni yatırım yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Kurulu gücümüz yaklaşık olarak 42.000 MW düzeyindedir. Planlama çalışmalarında öncelikle yerli kaynaklarımızın tam olarak değerlendirilmesi hedeflenmiş olup 2010-2020 arası dönemde toplam yaklaşık 5.000 MW kapasitede nükleer santralın devreye alınması planlanmaktadır. Nükleer enerji üretimine yönelik tesisler, ülkemizde nükleer teknoloji alt yapısının gelişmesine katkı sağlayacaktır.''
31 ÜLKEDE 439 SANTRAL
Yıldız, 31 ülkede 439 nükleer santral bulunduğunu, bu santralların toplam kapasitesinin yaklaşık 372 GW (gigavat) olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, 14 ülkede 36 santralin de inşa halinde olduğu bilgisini verdi.
Türkiye'nin, nükleer teknoloji geliştirme ve enerji üretmeye yönelik hedeflerine ancak kararlı bir nükleer program dahilinde, ulusal endüstri ve insan gücüyle ulaşabileceğine dikkati çeken Yıldız, ''Bu bağlamda, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer teknolojilerin ülke menfaatine kullanılmasına yönelik gerekli çalışmalarda öncülük etmeye devam etmekte ve Bakanlığımca da her türlü katkı sağlanmaktadır'' dedi.
ÖZEL SEKTÖR
Kurulacak nükleer santrallerin özel sektöre ait olacağını ve özel sektör tarafından işletileceğini hatırlatan Yıldız, cevabında, ''Ülkemizde nükleer enerji kullanımına yönelik insan gücü altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar 1950'li yıllardan bu yana devam ediyor, bakanlığım döneminde de bu hususa özel önem gösterilmiştir. Bu nedenle herhangi bir sorun beklenmemekte ve yapılacak nükleer santralların personelinin uluslararası alanda kabul gören kriterler doğrultusunda yetiştirilmesi, TAEK'in denetim ve kontrolü altında kurucunun sorumluluğunda olacaktır'' görüşüne de yer verdi.
YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLECEK
Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'den alacağı ile ilgili olarak, ''Bazı yapısal değişikliklere gideceğiz. Bundan sonra geriye dönük borç birikmeleri olmayacak bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediyesi ile çalışma yapıyoruz'' dedi.
Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından konuk bakan ile gazetecilere açıklama yapan Yıldız, geçen ay içinde Bağdat'ta Irak, İran ve Suriye Elektrik Bakanlarının da katıldığı bir toplantıya katıldıklarını anımsatarak Irak Elektrik Bakanı Hasan'ın da iadei ziyarette bulunduğunu belirtti.
Bakan Yıldız, konuk bakan ile hem elektrik konularında hem de sınır ötesi su bırakılmasıyla ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, Irak'a verilecek su ile ilgili daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda günlük bazda 400 ile 600-650 metreküp/saniye, aylık bazda ise 500 metreküp/saniyenin altına düşmemesi kaydıyla bir mutabakat oluşturduklarını kaydetti.
AKARYAKIT FİYATLARI
Bir gazetecinin, EPDK'nın akaryakıt firmalarına benzin fiyatlarının makul düzeye çekilmesi yolunda verdiği sürenin dolduğunu, bundan sonraki süreçle ilgili değerlendirme istemesi üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:
''Geçen hafta Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım Limited Şirketi, akaryakıtta 8-9 kuruşluk indirim yaptı. Bunlar dağıtım şirketlerinin bayilerle beraber kendisine tanınan kar marjlarıyla alakalı yaptıkları tasarruflar olacak. EPDK'nın da istediği zaten tüketiciler lehine vatandaşların lehine serbest piyasanın herhangi bir müdahalesine yol açmaksızın yalnızca tüketicilerin haklarını korumak adına yapılan idari bir karar.
Kurul perşembe günü toplanacak ve kararını verecek. Makul bir düzeyde dağıtım şirketleri bayilerle beraber karını mutlaka tekrar hesap edecek ve vatandaşın lehine tasarrufunu kullanacaktır. Dağıtım şirketleri makul bir kar belirlerse EPDK'nın tavan fiyat uygulamasına gerek kalmaz.''
BOTAŞ'IN BAŞKENT DOĞALGAZ'DAN ALACAĞI
BOTAŞ'ın, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'den alacağı ile ilgili bir başka soru üzerine de Yıldız, BOTAŞ'ın geçen hafta Başkent Doğalgaz'a ödeme talimatı gönderdiğini, ayrıca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüklerini söyledi.
Bu konuda karşılıklı anlayış gösterilmesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, Ankara'da yapılan tahsilatın yüzde 92'ler civarında direkt BOTAŞ'ın kasasına akacak şekilde bundan sonraki cari akışla ilgili bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.
Herhangi bir haciz işleminin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Ama ödemelerin yapılandırılası açısından bundan sonra tekrar bu hatalara düşülmemesi açısından kendi tahsilatlarının en az yüzde 92'sini BOTAŞ'a devredecekler. Hangi yolla devredileceği konusunda çalışmalar yapılıyor. Bunun üzerinde yapısal düzenleme üzerinde çalışacağız. Önümüzdeki günlerde teknik detaylar açıklanacak.''
BOTAŞ'ın gaz alıp satan ve bu piyasada önemli ağırlığı olan bir kamu kuruluşu olduğunu, bir kredi kuruluşu olmadığını vurgulayan Yıldız, ''Önümüzdeki günlerde bazı yapısal değişikliklere gideceğiz. Bundan sonra geriye dönük borç birikmeleri olmayacak bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediye ile çalışma yapıyoruz. Bunu bir süre sonra kamu oyuna açıklayacağız'' diye konuştu.
Yıldız, ''1 Temmuz itibariyle elektriğe zam veya indirim yapılacak mı'' soruna da ''Zam düşünmüyoruz'' yanıtını verdi.