Ne ‘ilk siyahi başkan’ olarak Beyaz Saray’a çıkması, ne ekonomideki iyileşme, ne de El Kaide lideri Ladin’in öldürülmesi... Barack Obama siyasi hayatının en büyük zaferini kazandı. ABD Yüksek Mahkemesi, Obama’nın tüm Amerikan vatandaşlarını sigortalı yapan sağlık reformu yasasına onay verdi. Böylece Obama, Demokratların 70 yıllık hayalini gerçekleştirip seçimler öncesi büyük moral kazandı.
ABD’de 1940’lı yıllarda Harry Truman, yetmişli yıllarda Richard Nixon ve doksanlı yıllarda Bill Clinton, her ABD vatandaşını sağlık sigortası kapsamına alacak yasanın çıkması için önemli mücadeleler verse de bu konuda başarılı olamamışlardı. 2008 yılında başkanlık koltuğuna oturan Barack Obama ise uzun pazarlıklar sonucunda iki yıl önce bu yasayı Kongre’den geçirmeyi başararak tarihe adını yazdırdı.
4’e karşı 5 oyla kabul
Obama’nın en önemli icraatı olan bu yasa, Cumhuriyetçilerin sert direnişiyle karşılaştı. Bu yasanın “ülkeye sosyalizmi getirdiğini ve bireysel özgürlüklere aykırı olduğunu” savunan Cumhuriyetçiler konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. Üç aydır yasa üzerinde çalışan mahkeme üyeleri ise dün son sözü söyledi. Mahkeme yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmederse bu 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde koltuğunu korumak isteyen Obama için büyük darbe olacaktı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin 9 üyesinden 5’i Obama’nın sağlık reformunun anayasaya aykırı olmadığı yönünde oy kullandı. Böylece Obama, belki de görev süresinin en büyük zaferini elde etti.
‘Bu yasayla savaşacağız’
Kararın açıklanmasının ardından sabah erken saatlerden itibaren mahkeme önünde toplanan Obama taraftarları sevinç gösterilerine başladı. Cumhuriyetçilerin başkan adayı Mitt Romney ise “Ne olursa olsun bu yasayla savaşa devam edeceğiz. Göreve geldiğimizde gerçek bir reform yapacağız” dedi.
Zenginden alıp fakire veriyor
Sağlık Reformu en kazançlı kesim dar gelirliler ve sağlık güvencesi olmayanlar. Amerika’da sağlık güvencesinden mahrum olanların sayısı 46 milyon olarak hesaplanıyor. Bunların çoğu, ya sigorta şirketlerinin sigorta yaptırmadığı ‘hasta’ kişiler ya da primlerini ödeyemeyecek kadar düşük gelir grubundakilerden oluşuyor. Amerika’nın bütçesine yıllık 900 milyar malliyet hesabı yapılan reform paketinin genel olarak senelik geliri 80 bin doların altında olan insanların sağlık giderleri için harcanması öngörülüyor. Yeni düzenleme şu yenilikleri getiriyor:
- Çocuklar 26 yaşına kadar anne babalarının sigortalarına dahil olabilecekler. Mevcut sistemde birçok eyalette yaş sınırı 18-19’du.
- Şirketlerin mevcut hastalığı nedeniyle sigorta yapmadığı kişiler, yeni yüksek risk programı ile sigorta kapsamına alınacak.
- Yıllık geliri 250 bin doların üstündekilere 2013’ten itibaren ek vergiler gelecek.
- 2014’ten itibaren sigortası olmayanlar cezalandırılacak.
- 50’den fazla çalışanı olan işyerleri sağlık sigortası yaptırmak zorunda olacak.
- Sigorta şirketleri poliçelerine yaşam boyu şartı koyamayacak. Ayrıca, hastalanan müşterilerin sigortalarını iptal edemeyecek.
- Sisteme girecek 30 milyon insan sigorta, ilaç şirketleriyle hastanelerin gelirini artıracak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...