Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bugün yayımladığı Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye için bu yılki gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini Kasım ayında açıkladığı yüzde 3.8 düzeyinden yüzde 2.8'e indirdi.
OECD gelecek yılki büyüme beklentisini de yüzde 4.1'den yüzde 4'e çekti.
Raporda geçen yıl sonunda GSYH'nin yüzde 8'ine yaklaşan cari açığın bu yılın ilk aylarında gerilemesine karşılık bir süre daha yüzde 6'nın üzerinde kalacağına dikkat çekildi.
Türkiye'nin bu ve gelecek yıla dair büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize eden OECD, yüksek enflasyon ve cari açığın ekonomideki temel dengesizlikleri oluşturduğunu ve ABD'nin aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırmaya başlamasıyla birlikte Türkiye gibi ülke ekonomilerinin baskı altında kalabileceğini belirtti.
Enflasyonun ise yılın ilk aylarında yüzde 8.5'e yükselerek resmi hedef olan yüzde 5'in çok üzerinde kaldığı belirtilen raporda, "Zayıf büyümeye rağmen, manşet enflasyon... hedefin çok üstünde. Kurdaki geçişkenlik ve rekabetçiliğin zayıflamasına neden olabilecek doğrudan olmayan vergilerdeki artış nedeniyle enflasyonun bu yıl yüksek kalabilir" denildi.
ABD para politikasının normale dönmesinin uluslararası finans piyasasında yaratması olası dalgalanmalar ve iç siyasi gerilimin Türkiye üzerinde baskı yaratabileceği belirtilen raporda, yurtiçi ve dışında güvenin muhafaza edilmesi için makro ekonomik politikaların saydam ve öngörülebilir olması gerektiği belirtildi.
Raporda, Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gelecek yılki genel seçimler öncesinde yatırımcı güveninin yüksek tutulması gerektiği ifade edilerek, "Kamu hesaplarını içeren bütçe ve KİT denetim raporlarının zamanında yayımlanması, kamu maliyesinin bütünlüğü hakkında zor oluşturulan güvenin korunmasına yardımcı olacaktır" denildi.7
reuters
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...