Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 60 yılı aşkın bir süredir görülen en derin küresel resesyonda dibe yaklaşıldığını, ancak hükümetler bankaların bilançolarındaki belirsizliği kaldırmadıkları sürece düzelmenin zayıf olacağını bildirdi.
OECD'nin, Haziran 2009 ''Ekonominin Görünümü Raporu''na göre, OECD bölgesinde gayri safi yurt içi hasıla 2009 yılında yüzde 4,1 daralacak. OECD bölgesinde gayri safi yurt için hasıla gelecek yıl ise yüzde 0,7 büyüyecek.
OECD'nin ekonomi bölümü başkanı Jorgen Elmeskov, küresel ekonomideki düzelmenin ''muhtemelen zayıf ve bir süre kırılgan olacağını'' belirtti.
Raporda, OECD bölgesinde bu yıl yüzde 8,5 olacak işsizlik oranının 2010'da yüzde 9,8'e yükseleceği, bu yıl yüzde 0,6 olacak enflasyonun, gelecek yıl yüzde 0,8 olacağı tahmininde bulunuldu.
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin bu yıl yüzde 2,8 daralacağı, gelecek yıl ise yüzde 0,9 büyüyeceği, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın bu yıl yüzde 6,8 küçüleceği ve 2010'da ise yüzde 0,7 büyüyeceği öngörüldü. ABD'de bu yıl yüzde 9,3 olacak işsizlik oranının gelecek yıl yüzde yüzde 10,1'e yükseleceği, Japonya'da bu yıl yüzde 5,2 ve gelecek yıl ise yüzde 5,7 olacağı belirtildi.
Rapora göre, bu yıl Avro Bölgesi yüzde 4,8, Almanya yüzde 6,1, Fransa yüzde 3, İtalya yüzde 5,5 ve İngiltere yüzde 4,3 daralacak. Gelecek yıl ise sırasıyla Avro Bölgesi yüzde 0, Almanya yüzde 0,2, Fransa yüzde 0,2, İtalya yüzde 0,4 ve İngiltere yüzde 0 büyüyecek.
Raporda, işsizlik oranı bu yıl ve gelecek yıl olmak üzere Almanya'da yüzde 8,7 ve yüzde 11,6, Fransa'da yüzde 9,7 ve yüzde 11,2, İtalya'da yüzde 8,4 ve yüzde 10,2, İngiltere'de yüzde 8,2 ve yüzde 9,7, Avro Bölgesi'nde ise yüzde 10 ve yüzde 12 olacak.
Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya'da gayri safi yurt içi hasılanın 2009'da yüzde 0,8 ve Rusya'da yüzde 6,8 daralacağı, Hindistan'ın ise yüzde 5,5 ve Çin'in yüzde 7,7 büyüyeceği tahmin edildi.
Ekonominin toparlanma hızının çeşitli bölgelerde farklılık göstereceği belirtilen raporda, Çin'in düzelmeye başladığının görüldüğü, ancak ABD'de mali teşvik önlemlerinin gücünü yitirmesi ve bankaların bilançoların düzeltmesine olan ihtiyacın sürmesi nedeniyle ABD'de düzelmenin, yüzde 10 civarındaki işsizliği karşılamada görülmedik biçimde zayıf ve etkisiz olabileceği kaydedildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |