Ömer Faruk Bingöl, köşe yazısında, 4 maddede piyasanın neleri fiyatlamadığını dilet getirdi.
ÖMER FARUK BİNGÖL'ÜN YAZISI ŞÖYLE:
Piyasa neyi fiyatlamıyor?
Bir finansal enstrümana yatırım yapıldığında, ortaya belli bir miktar para koyulur. Sonraki dönemlerde getiri hesabı yapılırken, paranın maliyeti (getirisi) de dikkate alınır. Bu açıdan bakıldığında; Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi 21 Şubat kapanışını 9.602 puandan yaptı. Endeks, yaklaşık üç ay önceki seviyelerinde bulunuyor. Paranın 3 aylık kümülatif getirisi yaklaşık %11 olarak gerçekleşti. 3 ay TL mevduatta bekleyen bir yatırımcının parası 111 bin TL oldu. Borsada bekleyen bir yatırımcı ise 100 bin TL ile yoluna devam ediyor. Bu %11’lik farka “taşıma maliyeti” de deniyor. BİST 30 hisselerini dikkate aldığımızda, 8 hissenin 21 Kasım-21 Şubat döneminde %11 getiri barajını aştığı görülüyor.
Peki piyasa neyi fiyatlamıyor?
1-Gelecek dönemde enflasyonda görülebilecek gerilemeyi,
2-Buna paralel olarak faizlerde yaşanabilecek düşüşü,
3-Beklentileri karşılamayan bilançolarda yaşanabilecek toparlanmayı,
4-Bütün bunlardan destek bularak artabilecek yabancı yatırımcı girişini henüz fiyatlamıyor.
Türkiye’nin CDS risk priminin 244 seviyesinde olduğunu ve 2020 yılından bu yana en düşük seviyelerde yer aldığını hatırlatalım. TCMB’nin rezervlerinin zirvede olduğu da görülüyor. Geriye enflasyon ve faiz kalıyor. Şubat enflasyon rakamları ve ardından TCMB’nin mart ayı PPK toplantısında alınacak kararlar, piyasalarda daha net bir görünümün ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...