Suriye'de başlayan 2011'deki iç savaşından sonra bir ilk olarak Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Suudi Arabistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Yapılan ortak açıklamada büyükelçiliklerin tekrar açılacağı ve iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılacağı belirtildi. Açıklama, Arabistan'ın 2012'de Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmesinden bu yana ilk kez Suriye Dış İşleri Bakanı’nın krallığa yaptığı ziyaretin ardından geldi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın protestoculara ve daha sonra sivillere yönelik acımasız baskısı, 2011'de başlayan ayaklanmanın iç savaşa dönüşmesi nedeniyle Arap hükümetleri tarafından dışlandı. İlişkilerin bozulması, Suriye'nin Arap Birliği'nden çıkarılmasıyla doruk noktasına ulaştı.
SURİYE KRİZİNDE ULUSAL UZLAŞMA
Son yıllarda Esad'ın ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlamlaştırmasıyla birlikte Suriye'nin komşuları ilişkileri düzeltme yönünde adımlar atmaya başladı. AP News’ın haberine göre; Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud'un davetlisi olarak Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad başkanlığındaki bir heyet, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri görüşmek üzere Çarşamba günü Suudi Arabistan'a geldi.
İki ülkenin ortak bildirisinde, "Suriye krizinde ulusal uzlaşmayı sağlayacak ve Suriye'nin Arap saflarına geri dönmesine katkıda bulunacak kapsamlı bir siyasi çözüme" ulaşmak için atılması gereken adımlar üzerinde durulduğu belirtildi.
Açıklamada, "güvenliği artırmanın ve terörün her biçimiyle mücadele etmenin yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede işbirliğini geliştirmenin önemi" de ele alındı. Görüşmelerde ayrıca, "Suriye devletinin içişlerine yapılan dış müdahaleleri sona erdirmek için toprakları üzerindeki kontrolünü genişletmesini destekleme ihtiyacına" değinildi.
YEMEN İLE BARIŞMA ATILIMI
Öte yandan Riyad yönetimi Mursi'nin yönetime gelmesi ile ilişkilerin bozulduğu Mısır, Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesiyle köprülerin atıldığı Türkiye, İran'a destek verdiği için ambargo uyguladığı Katar ile, Şii din adamı Nimr El-Nimr'in idam edilmesi üzerine düşman olduğu İran ile ve yine İran ile yakınlığı nedeniyle savaş ilan ettiği Yemen ile barışma atılımı yapıyor. Gelişmeler olumlu sonuçlanırsa Orta Doğu'da düşman olan ülke şimdilik kalmayacak. Zira İran ve İran destekli Şam yönetimi dışında İsrail ile diyalog kurmayan ülke de Orta Doğu'da şimdilik kalmadı.
Sürecin ne kadar 'normal' devam edeceği bilinmez ancak yaşananlar bölgede barış rüzgarlarının esmeye başlayacağını gösteriyor.
KAYNAK: KARAR
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...