Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli, dün kendilerine kurmaylar tarafından sunulan anayasa metnine onay verdi. Başbakan Binali Yıldırım anayasa değişikliği teklifinin yarın Meclis'e getirileceğini söyledi.
Teklifin öğlenden sonra AKP'lilerin tam kadro imzaları ile Meclis Başkanlığı'na sunulacağı bekleniyordu. Son gelen bilgiye göre, AKP ve MHP anayasa değişikliği teklifiyle ilgili yarın ortak açıklama yapacak. Ancak teklifin Meclis'te getirilmesinin ertelendiğine dair bir bilgi gelmedi. Ortak açıklamayı AKP'li Abdülhamit Gül ve MHP'li Mehmet Parsak'ın yapacağı öğrenildi.
A Haber'e konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, MHP ile anayasa teklifiyle ilgili bütün yönleriyle mutabakatın sağlandığını söylemişti. Canikli oylamada 330'da fire beklemediklerini de belirtmişti.
Meclis muhabiri Hülya Karabağlı'nın kulislerden edindiği bilgilere göre, değişiklik teklifinin 2 geçici ile 15 maddeden oluştuğu belirtiliyor. AKP ile MHP arasında cumhurbaşkanın Yüce Divan'a sevkedilmesinde yaşanan oy oranı tartışmasının bittiği ifade ediliyor. Buna göre, cumhurbaşkanı 367 oyla Yüce Divan'a sevk edilecek. Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrasının madde metninden çıkarılması konusunda mutabakat sağlandığı belirtiliyor. Böylelikle Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğini kesilmesini öngören fıkra kaldırılıyor.
TBMM'de erken saatlerden itibaren AKP'nin 316 imzasıyla anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı'na sunması bekleniyor. Ancak, ilerleyen saatlerde AKP ile MHP arasında anayasa değişiklik metni gerekçesinin yazımında bazı pürüzler olduğu ifade edildi. MHP'nin bazı noktalara itiraz ettiği belirtildi. İddiaya göre, yöneticiler gün boyu AKP Genel Merkezi'nde çalıştı.
Bu arada, AKP'li Abdülhamit Gül ve MHP'li Mehmet Parsak yarın teklif ile ilgili ortak açıklama yapacak. AKP ve MHP arasındaki görüşmelerde cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda pürüz yaşanmıştı. MHP’nin önerdiği teklife AKP’nin "evet" dediği belirtildi.
Buna göre; cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gönderilmesi salt çoğunlukla teklif edilebilecek. Ayrıca teklifle komisyon kurulabilmesi için 5’te 3 çoğunluk aranacak. Ancak değişiklik teklifiyle birlikte milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkartılması planlanıyor. Böylece gerekli milletvekili sayısı da değişmiş olacak. AKP ve MHP’nin üzerinde anlaştığı teklifle, yedek milletvekilliği, 18 yaşa seçilme hakkı gibi değişiklikler öngörülüyor.
T24
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...