Osman Müftüoğlu, iyi yaşlanmanın sırlarını anlattığı yazısında, "Ömürler uzuyor. Uzadıkça da herkesi/hepimizi az ya da çok “yaşlanma telaşı” sarıp sarmalamaya başlıyor" dedi.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI ŞÖYLE:
İyi yaşlanmanın anayasası
Ömürler uzuyor. Uzadıkça da herkesi/hepimizi az ya da çok “yaşlanma telaşı” sarıp sarmalamaya başlıyor.
Oysa yaşlılık da ömrün, vazgeçilemez, önlenemez, durdurulamaz bir dönemi. Hayatımızın herhangi bir zaman diliminde, genelde de 60’lı yaşlardan sonra “kolumuza girer ve bize kalan ömrümüz için yol arkadaşlığı” yapar. Ama ne var ki yine çoğumuz için yaşlılık -haklı olarak- “daha çok hastalanmanın, yorgun düşmenin, uykusuz kalmanın, bellek kayıplarıyla uğraşmanın, eklem, kas ve daha pek çok ağrılardan yakınmaya başlamanın, kısacası keyifsiz bir zamanın” da adıdır. İşte bu nedenle hepimizin kısa ve öz bir “İYİ YAŞLANMA ANAYASASI” oluşturmasında fayda var. ANDRÉ MAUROİS’nın 1930’lu yıllarda yazdığı “YAŞAMA SANATI” kitabı benim için en iyi ve değerli “iyi yaşlanma ve yaşlılığı anlama rehberlerinden biri”dir. O kitapta Maurois, bize adeta iyi yaşlanmanın anayasasını öğretir, ezberletir. Peki, o anayasada hangi maddeler var? Hazırsanız buyurun...
MADDE 1
RUH BEDENE HOŞ BAKMALI
ANDRÉ Maurois diyor ki: “Yaşlılık artık çok geç kalındığı, oyunun bittiği, sahnenin bundan sonra başka bir kuşağa ait olduğu duyusudur. YAŞLILIĞIN GERÇEK KÖTÜ YANI, BEDENİN ZAYIF DÜŞMESİ DEĞİL, RUHUN BEDENE KAYITSIZ KALMASIDIR. Fakat bu kayıtsızlıkla mücadele edebiliriz. En geç -ve güzel- yaşlanan insanlar, yaşama nedenlerini yitirmemiş olanlardır. Hareketli bir yaşamın, büyük heyecanların, çatışmaların, çalışmaların, araştırmaların bir insanı yıprattığı ve yorduğu sanılabilir, gerçekte öyle anlaşılıyor ki bunun aksi söz konusudur...”
MADDE 2
YAPACAK BİR İŞİNİZ HEP OLMALI
MAUROIS’ya göre, iyi yaşlanmak isteyen herkesin her daim “yapacak bir işi” olmalıdır. Ona göre, “YAŞLANMAK KÖTÜ BİR ALIŞKANLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR; İŞİ OLAN İNSAN BU ALIŞKANLIĞI EDİNECEK ZAMAN BULAMAZ.” Bence iyi yaşlanma anayasasının en önemli maddelerinden biri bu olmalıdır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...