SAMSUN
Samsun'un Atakum ilçesinde özel bir rehabilitasyon merkezi, hırçın davranış sergileyen otistik çocuklara ney sesiyle terapi uyguluyor.
Mimar Sinan Mahallesindeki rehabilitasyon merkezi, çoğunluğu otistik 120 çocuğa eğitim veriyor. Eğitim esnasında hırçın davranış gösteren çocuklara zaman zaman tek tek veya gruplar halinde ney sesiyle terapi veriliyor. Ney sesiyle sakinleşen çocuklar, tekrar derslerine devam ediyor.
Özel Eğitim Öğretmeni Osman Topçu, AA muhabirine, müziğin eskiden beri psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntem olduğunu hatırlattı.
Dünyada müzikle terapinin birçok örneğinin bulunduğuna işaret eden Topçu, "Türkiye'de bu işi ciddiyetle yapan neredeyse hiç kimse yok. Ben bu işi yapmak için yeterli eğitimi aldım ve otistik çocukların ney sesini dinlerken sakinleşip, daha başarılı olduğunu gözlemliyoruz." dedi.
Üflediği neyle çocukları sakinleştiren Topçu, ney sesinin otistik çocukların tedavisinde nasıl kullanıldığını anlattı.
Topçu, "Müziği katalizör olarak kullanıyorum. Onları karşıma almayı sağlayıp bu süre içinde başlıca sorunları olan sosyal iletişim, konuşma, ses, nefes alma ve duruş bozukluklarına ve becerilerini geliştirip konsantre sürelerini uzatmaya yönelik egzersizler uyguluyorum." diye konuştu.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde şifahanelerde bu tip terapilerin yapıldığına işaret eden Topçu, şöyle devam etti:
"Sadece otistik çocuklar için değil, down sendromlu veya serebral palsy (beyin felci) tanısı bulunan çocuklarda da terapiyi uyguluyoruz. Olumlu sonuçlar alıyoruz. İstem dışı hareketler yapan bireylerin bu hareketleri en az düzeye iniyor. Bazı otistik çocuklarımız ney sesiyle beraber şarkı söyleyip mutlu oluyor."
Otistik çocuğu bulunan Nuray Yıldız ise kızının okulda ney dinledikten sonra daha çok çalıştığını ve verimli olduğunu belirterek, "Evde de ney dinlemeye başladıktan sonra sakin duruş sergilemeye başladı. Ney dinledikten sonra artık kendisi de şarkı söyleyip eğleniyor." dedi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...