Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de sadece 2021 yılında e-ticaret kullanan satıcıların sayısı yüzde 600 arttı. Küresel çapta da büyümeye devam eden e-ticaret sektörünün genel ticaret içindeki payı yüzde 22'ye ulaştı.
5 ALIŞVERİŞTEN 1'İ İNTERNETTEN
E-Ticaret 2020'nin başlangıcından bu yana normal koşullarda yıllar sürebilecek büyüme hızını iki yıl gibi kısa bir sürede yakaladı. 5 alışverişten biriinternette gerçekleştirildi. ABD'li yatırım bankasıdır Morgan Stanley'in öngörülerine göre e-ticaretin küresel ticaret içindeki payı yüzde 22'ye ulaşırken, bu yılın sonunda dünya çapında toplam e-ticaret işlem hacminin 5,5 trilyon dolara çıkacağı öngörüldü. Ticaret Bakanlığı'nın '2021 E-Ticaret Verileri' çalışmasında Türkiye'de e-ticaret kullanan satıcı sayısının 2021 yılında yüzde 600 büyüyerek 484 bin 347'ye ulaştığı görüldü. Bu büyümede pazaryerlerinin payı yadsınamasa da birçok marka doğrudan tüketiciye erişebilmek ve aracıları ortadan kaldırmak için kendilerine ait çok kanallı e-ticaret platformlarını tasarlamaya yöneldi.
"MARKALAR ARASINDAKİ REKABETİ DE ARTIRIYOR"
Sektördeki büyümeye ilişkin değerlendirmelerini paylaşan çok kanallı e-ticaret platformu Shopiroller'ın Kurucu Ortağı Bekir Çelik, "e-Ticaret sektöründeki hızlı büyüme, markalar arasındaki rekabeti de artırıyor. Rekabette öne geçmenin yolu ise çok kanallı e-ticaret deneyimi sunan platformlar geliştiren iş ortaklarını tercih etmekten geçiyor." dedi.
İŞLEM ADEDİ YÜZDE 46 ARTTI
E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği'nin verileri, 2022 yılının ilk yarısında e-ticaretteki işlem adedinin yaklaşık yüzde 46 yükseldiğini ve bu dönemde 877 milyona yakın işlem yapıldığını gösterdi. E-Ticaretin küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ile bireysel girişimciler için güçlü bir büyüme potansiyeli taşıdığını ve onları farklı kitlelere ulaştırma şansı tanıdığının altını çizen Çelik, "Bugün ABD'de dahi KOBİ'lerin yalnızca yüzde 26'sı online satış yapıyor. e-Ticaretin benimsenme hızı her ölçekte artıyor fakat henüz gidecek yolumuz var. şeklinde konuştu. (DHA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...