Hedonizm’i en kısa haliyle Hazcılık olarak tanımlayabiliriz. Hedon, kelime anlamı olarak haz almak ve zevk anlamına geliyor. Dilimize ise Hazcılık olarak çevrilmiştir. Hedonizm’in savunduğu temel ilke; yaşam boyunca haz almanın tek doğru tercih olduğu ve insanların yaşamını haz alabilecekleri şekilde planlaması gerektiğini savunmasıdır.
Tahmin edeceğiniz üzere Hedonizm taraftarlarına Hedonist adı veriliyor. Hedonistlere göre, eğer bir eylem sonucunda haz veriyorsa doğru bir eylemdir. Yani bir eylemin doğruluğu, kişiye haz vermesiyle doğru orantılıdır. Eğer bir eylem, kişiye haz vermiyorsa; kişi o eylemi direkt sonlandırmalıdır. Fakat sanılanın aksine sadece cinsel hazlar değil, diğer hazlar da Hedonizm’in olmazsa olmazlarıdır.
Hedonizm’in kurucusu Sokrates’in öğrencisi de olan Aristippos’dur. Aristippos’un Hedonizm’inde insanı insan yapan yegâne duygu hazdı. İnsan haz alabildiği sürece ve alabildiği kadar insandı. Haz; geçmiş ya da gelecekte değil, yaşanılan anın içinde aranmalıydı. Ayrıca bu hazzın temel tanımı somuttu.
Sadece cinsel dürtüler değil; müzik dinlemek, araba kullanmak, yemek yemek, kitap okumak, bitki yetiştirmek gibi şeyler de insana haz verdiği müddetçe Hedonizm’in sınırlarına girmekteydi. Yaşam tarzlarından ötürü Roma İmparatorları ve Pompeii Halkı bilinen en ünlü Hedonistler olarak ifade edilmektedir.
Fakat Epikuros (Epikür)’a göre haz, bedensel değil ruhsal yani soyut olmalıydı. Aristippos’un tanımında evrensel ahlak ve düzen kurallarına aykırılık mevcutken, Epikuros’un tanımında bundan söz edilemez. Epikuros; bilgeliğin, onurun, şerefin ve adil yaşamın Hedonizm için olmazsa olmaz kriterler olduğunu ifade etmiştir.
"BAZI BİLİM İNSANLARINA GÖRE PANDEMİDEN SONRA HEDONİZM YÜKSELECEK"
ABD’nin en saygın üniversitelerinden biri olan ve son altı ABD Başkanı’ndan dördünü yetiştiren Yale Üniversitesi'nde görevli Dr. Nicholas Christakis, The Guardian’a verdiği demeçte “Salgın sırasında dindarlıkta, kanaatkârlıkta ve garanticilikte artış görülüyor. Daha önce yüz yıllar boyunca yaşanan salgınlarda gördüğümüz şeyleri şimdi de görüyoruz. 2024'te bütün bunlar tersine dönecek. İnsanların bıkıp usanmadan sosyalleşmeye çalışacağı, dindarlığın zayıflayacağı ve cinsellikte artışın olacağı bir gelecek bizleri bekliyor” diyor. Christakis, bu tezine dayanak olarak “İspanyol gribinin ardından 1920'lerde yaşananları” gösteriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...