Parkinson hastalığı için farkındalık yaratmak ve bu hastalıkla mücadeleyi dikkati çekmek için 11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak belirlendi.
Son yıllarda dünya genelinde hızla yayıldığı için uzmanlarca bir çeşit salgın olarak nitelenen hastalık ilk kez 1817'de Londralı doktor James Parkinson tarafından tanımlandı.
Parkinson hastalığının, beyinde dpoamim adı verilen , beyin hücrelerinin birbiriyleriyle
haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerinin bozulması sonucu ortaya çıktığı belirtiliyor.
En yaygın belirtileri arasında kas sertliği,hareket sıkıntısı ve titremenin yer aldığı hastalığı tamamen iyileştiren tedavi yöntemi henüz bulunmuyor.
Yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve çağın deieneratif beyin hastalıklarından olan Parkinson,uzmanlara göre 2040 yılında 12 milyondan fazla kişinin hayatını etkiliyebilir.
PARKİNSON KAYNAKLI ÖLÜMLER ARTTI
Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, Parkinson kaynaklı sakat kalma ve ölüm riski diğer nörolojik hastalıklara kıyasla daha hızla artıyor.
Hastalığa bağlı ölümlerin 2019'da , 2000'e kıyasla yüzde 100 artış göstererek 329 bine çıktığı görülüyor.
Yunanistan, Parkinson hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısının en yüksek olduğu Avrupa ülkesi olarak kayıtlara geçti.
Japonya'da bu oran 11, ABD'de 10,5 ve Avustralya'da 8,1 olarak tespit edildi.
Rusya'da Parkinson kaynaklı ölümler,her 100 bin kişide 6,4 diğer ülkelere düşük seyrediyor. Türkiye'de 4,1 ile çağın hastalığından ölümlerin en düşük olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Avrupa'da bu oran 15,1 olarak belirlendi.
Uzmanlar vaka sayılarında ve hastalığa bağlı ölümlede görülen artışı,demografik büyümenin yanı sıra ortalama yaşam süresinin uzamasına bağlıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |