Yasayla polis kişileri ve araçları bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik öngören” kanun teklifi yasalaştı.
Teklifte yapılan değişilikle eğitim ve öğretim kurumlarında polis ve jandarmanın 'idarecilerin talebi' olmadan önleme araması yapmasının önüne geçildi.
DURDURMA BELGESİ İSTENEBİLECEK
Yaklaşık 30 milyon kişinin parmak izinin alınmasını sağlayacak olan ve bu nedenle 'fişleme yasası' eleştirileriyle karşılanan yasa teklifinde yapılan değişiklikle 'Polisin kimlik sorgulaması süresince vatandaşı ve aracını bekletebileceğine' ilişkin düzenleme, tekliften çıkarıldı. Ayrıca keyfi durdurmaları önlemek için vatandaşa talepte bulunması halinde hangi amaçla tutulduğuna ve süresine dair bir belge verilmesi hükmü eklendi.
Üniversitelerin kendi imkanlarıyla önlemesi mümkün görülmeyen olayların çıkması ihtimali karşısında 'rektör veya dekanın yardım talepleri olmadan' da yüksek öğretim kurumlarının içinde, bunların yakın çevresi ile giriş ve çıkışlarında önleme araması yapılabilmesi şeklinde Adalet Komisyonu'nda yapılan düzenlemeden vazgeçildi.
Böylece polis bu kurumlarda rektör, dekan veya bağlı kuruluş yetkililerinin yardım talepleri halinde, önleme araması yapabilecek.
KONUTLARDA ARAMA YOK
Yerleşim yerlerinin giriş ve çıkışlarında önleme araması yapılması tekliften çıkarıldı.
Yeni düzenlemeye göre, konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan işyerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamayacak. Ayrıca polisin, tehlikenin önlenmesi veya bertaraf edilmesi amacıyla güvenliğini sağladığı bina ve tesislere gelenlerin üstünde ve araçlarında önleme araması yapabilmesine ilişkin hükümde de değişiklik yapılarak, “Unvan, sıfat veya görevlerine, diğer kanunlarla kendilerine tanınan istisnalara' ifadesi çıkarıldı. Böylece hakim, savcı ve avukatların üstünün aranmasını sağlayacak düzenlemeden vazgeçilmiş oldu.
Star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...