Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin, "Önlemlere rağmen yükselirse mutlaka ilaç kullanıp oruca ara verilmeli" ifadesini kullandı.
Görçin, yaptığı yazılı açıklamada, böbrek hastalarının ramazan ayı boyunca dikkat etmesi gerekenler ve böbrek hastası olmayanların böbrek sağlığını korumak adına uyacağı konular hakkında bilgi verdi.
Sağlık olmadan hiçbir farzın yerine getirilemeyeceğine dikkati çeken Görçin, hemodiyaliz hastaları ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan hastaları sağlıkları tehlikeye gireceğinden oruç tutmamaları konusunda uyarırdı.
Görçin, böbreklerinde basit kist, küçük kum veya taş, idrar yolu enfeksiyonu veya fonksiyonu hafif azalmış hastaların rahatlıkla oruç tutabileceğini belirtti.
Bilal Görçin, böbrek yetmezliğiyle ilgili, tansiyon ve şeker hastalarının, polikistik böbrek hastalığı ve tek böbrekli olanların, iki taraflı tedavi ettirilemeyen böbrek taşları olanların, çocukken ciddi böbrek hastalığı geçirenlerin yanı sıra idrarın mesaneden yukarı kaçtığı reflü hastalığı, böbreklerden aşırı protein kaçağına neden olan hastalıklar ve Ailevi Akdeniz Ateşi ile bazı romatizmal hastalıkları yaşayanların risk altında olduğunun altını çizdi.
Böbrek yetmezliğiyle ilgili sebeplere bakıldığında en büyük iki hastalığın şeker ve tansiyon olduğuna işaret eden Görçin, şu bilgileri verdi:
"Ünitemizde hemodiyalize giren 250 hastanın 150'sinde şeker ve tansiyonun sebep olduğu böbrek yetmezliği var. Bu hastaların bir kısmı diyaliz hastası olur. Şeker ve tansiyon ne kadar iyi kontrol edilirse böbrekler o kadar az etkilenir. Sağlıklı insanların da bu amaçla özellikle tuzdan ve şekerden uzak durması gerekmektedir. Ailesinde yüksek tansiyon ve şeker olan kişilerin aralıklı tetkik yaptırması, diyete dikkat etmesi ve her iki hastalığı ortaya çıkaran obeziteden kaçınması gerekir."
Görçin, kişilerin iftar ve sahur arasında bol sıvı almaları, yeterli beslenmeleri, hayati ilaçlarını doz-saat ayarlaması yaparak mutlaka kullanmaları ve yeterli uykuyla dinlenmelerinin son derece yararlı olacağını vurguladı.
Böbrek sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktaları da Görçin, şöyle sıraladı:
"Fazla su böbrekleri bozmaz, az su ise taş ve enfeksiyona sebep olabilir. Gıdaların mümkün olduğunca tuzsuz olması birinci şarttır. Böylece tansiyon yükselmeleri ve susama daha az olacaktır. Bir anda değil aralıklı yemek yenmeli, potasyum sorunu yok ise bol meyve tüketilmeli, kola, soda, kahve, çay ve gazlı içecekler içerdikleri sodyum nedeniyle tansiyon yükseltebilir.
Ayrıca idrar söktürücü etkileri ile tuz kaybına yol açabilir. Bunların yerine bol su, kavun ve karpuz yenmeli. Böbrek hastalarının karşılaşacağı en kötü durum tansiyon yükselmesidir. Önlemlere rağmen yükselirse mutlaka ilaç kullanıp oruca ara verilmeli. Sıvı miktarı az alınınca böbrek taşı olan hastalarda ağrı olabilir. Gerektiğinde müdahale edilmelidir."
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |