SSUK'tan yapılan açıklamada, ABD Stanford Üniversitesi bilim adamlarının satış noktası reklamlarının gençlerin sigaraya başlamasında etkisiyle ilgili olarak Kaliforniya eyaletinde 11-14 yaş grubundaki 2 bin 110 öğrenciyle görüştüğü, bu öğrenciler arasında hiç sigarayı denememiş bin 681 kişi olduğunun belirlendiği ifade edildi. 12 ay ve 30 ay sonra tekrar görüşmeye alınan bin 681 öğrencinin bu süreler içerisinde sigara içme davranışlarındaki değişikliklerin incelendiği, bilim adamları tarafından yapılan çalışmanın, dükkan ve satış noktalarında sigara reklamlarını sık gören gençlerin sigaraya başlama oranının daha yüksek olduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.
Öğrencilerin sıklıkla ziyaret ettiği dükkan ve alışveriş merkezlerinde yer alan cazip sigara sergilerinin ve satış noktalarında reklam etkisi yapan diğer unsurların öğrenciler üzerindeki etkisinin de değerlendirildiği, dükkanlara sigara satış noktası reklam puanları verildiği, verilen puanların öğrencilerin bu dükkanları ziyaret sıklığıyla çarpıldığı ve böylece öğrencilerin haftalık reklama maruz kalma puanının çıkarıldığı belirtildi. Haftalık sigara reklamı görme sayısı yüksek olan gençlerin 12 ay ve 30 ay sonra belirgin olarak daha çok sigara içmeye başladığının ortaya çıktığı, çalışmanın sürdüğü 12 ay boyunca haftada iki kez reklam içeren dükkanları ziyaret eden gençlerin yüzde 29'unun, ayda iki kez ziyaret edenlerin yüzde 9'unun sigaraya başladığının anlaşıldığı bildirildi.
Haftada 260 reklam etiketi gören gençlerin haftada 60 etiket gören gençlere göre 2.36 kat daha fazla sigaraya başlama riski olduğunun görüldüğü belirtilen açıklamada, ''ABD'de sigara endüstrisinin 12 milyar 500 milyon doları bulan pazarlama harcamalarının yüzde 90'ının satış noktası reklamları olduğu biliniyor. Öyle ki satış raflarının genişliği ve görünebilirliği giderek artıyor. Gençlerin yüzde 64'ünün benzin istasyonlarında, süpermarketlerde ve bakkallarda sigara reklamı gördüğünü ortaya koyan, Kaliforniya Üniversitesince gerçekleştirilen bu çalışma, satış noktası reklamlarının bir halk sağlığı tehdidi olduğunu açıkça ispatlıyor'' denildi. Türkiye'de sigara satış noktası reklam yasağının yönetmeliklerinde eksiklikler bulunduğu ifade edilen açıklamada, bu durumun Türkiye'de gençlerin sigaraya başlama oranlarının düşürülememesinde büyük rol oynadığı kaydedildi.
Açıklamada, Çocuk Göğüs Hastalıkları Derneği Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazilet Karakoç'un ''Gelecek nesillerin akciğer sağlığını korumak için sigara içmemelerini sağlamak zorundayız. Satış noktası reklamları ülkemizde de denetlenmemekte ve gençleri maalesef etkilemektedir. Ülkemizde iki kez yapılan Küresel Gençlik Araştırması tüm yaşlarda sigara içme oranı azalırken gençlerde azalmadığını ortaya koymaktadır. Her önlemin alınmaya çalışıldığı ülkemizde tek eksik olan sigara satış noktası reklam yasağının gençleri içmeye teşvik ettiği açıktır. Gençlerimizin yeni nesillerin akciğer sağlığı için hemen, geç kalınmadan satış noktası yasaklarının uygulanması gereklidir'' görüşüne de yer verildi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...