Özellikle sonbahar gibi mevsim geçişlerinde saç dökülmelerine karşı uyaran uzmanlar, özellikle bol su tüketimi ve sağlıklı beslenmeyle bu sorunun ortadan kaldırılacağını belirtiyor. Devamlı şapka, jöle gibi saçlı derinin hava almasını engelleyen etmenlerin de saç dökülmesini tetiklediğini kaydeden uzmanlar, fazla alkol ve sigarı tüketimini de saçların dökülmesine neden olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, mümkün olduğunca alkol ve sigaradan uzak durulmasını tavsiye ediyor.
Dermetolog Ahmet Günay, sağlıklı beslenmenin vücuda, cilde olduğu gibi saçlar içinde faydalı olduğunu söyledi. Bu bağlamda bilinen yeterli protein ve vitamin içeren beslenme tarzının tercih edilmesini önemli olduğunu kaydeden Günay, saç konusunda yeterli su tüketiminin de bir başka önemli unsur olduğunu belirtti. Günay, "Günde 2- 2,5 litre su içmek, cildimize olduğu gibi saçlı derimize de gerekli nemi içeriden sağlayarak saç dökülmesinin önlenmesinde önemli rol oynar." dedi. Saç dökülmesine karşı deri temizliğinin de etkili olduğunu aktaran Günay, "Günümüz insanı, sanayi artıkları, hava kirliliği, çalışma ortamı gibi nedenlerle saçlarını her gün ya da gün aşırı yıkamak zorunda kalıyor. Bu da saçlı deri sağlığı için gerekli yağ ve nemi kurutacağından uygun şampuan ve nemlendiricilerin seçilmesini gerekli kılıyor." ifadesini kullandı.
Özellikle yağlı saçların daha fazla döküldüğünü, saç temizliğimiz için kullanılacak ürünlerin doğru seçilmesi gerektiğini anlatan Günay, “Saçlı deriyi daha iyi temizleyen, içeriğinde fazla kimyasal bulunmayan, doğal maddeler içeren şampuan ve temizleyiciler kullanılmalı.” tavsiyesinde bulundu.
Saçları tararken saçlı deriye temas etmenin folliküllerde bulunan faydalı yağların saç tellerine yayılmasını sağladığını ifade eden Günay, ancak fön, düzleştirici gibi cihazların sık ve yakın mesafeden kullanıldığında saçlı derinin doğal nemini kaybedeceğini, hem dökülme hem de kırıkların oluşumu kolaylaştıracağını aktardı. Günay, devamlı şapka, jöle gibi saçlı derinin hava almasını engelleyen etmenlerin de saç dökülmesini tetiklediği kaydetti.
Sigara ve alkolün aşırı tüketilmesinin de saç dökülmesini direkt etkilediğine vurgu yapan Günay, “Bu yüzden sigara ve alkol tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Demir ve çinko eksikliği önemli saç dökülmesi nedenlerindendir. Ancak bunlar ağır metaller olduğundan, yapılacak tetkikle eksiklikleri ortaya çıkmadan kullanılmaları doğru değildir." şeklinde konuştu. Günay, saç dökülmesi önlenemiyorsa mutlaka dermatoloğu başvurulması gerektiğini dile getirdi.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...