Sağlık Bakanlığınca, bu yıl içinde çocuklar, gençler ve belediyeler başta olmak üzere 300 bin bisiklet dağıtılacak.Bu sayede belediyelerin bisiklet yolu yapması teşvik edilerek, çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılması amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında 65 bin bisikletin dağıtımı için harekete geçildi. Halk Sağlığı Müdürlükleri Milli Eğitim Müdürlükleriyle işbirliği içinde 23-24 Nisan tarihlerinde, yerel düzeyde belirlenen çocuklara ve yatılı bölge okullarına bisiklet dağıtımı yapılacak.
2016 yılı için hedeflediği 300 bin bisikletin satın alımını tamamlayan bakanlık, bisiklet üreticilerinin teslim takvimi doğrultusunda bisiklet dağıtımlarını sürdürecek.
Bisiklet sağlıklı yaşam için doğru araç
Açıklamada, toplumda fiziksel aktivitenin teşviki için en iyi yöntemlerden birinin bisiklet kullanımı olduğu belirtilerek, bisikletin yaygınlaştığı ülkelerde bulaşıcı olmayan hastalıkların azaldığı ve beklenen yaşam süresinin uzadığına dikkat çekildi. Bisikletin iyi bir fiziksel aktivite aracı olmanın yanı sıra çevrenin korunması, daha sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması yolunda da önemli avantajlar sağladığı ifade edilerek, şunlara yer verildi:
"Bulaşıcı olmayan hastalıkların her geçen gün daha fazla görülüyor olması, Birleşmiş Milletleri harekete geçirdi. Birleşmiş Milletlerin eylem planına göre, ülkelerin 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış eğilimini durdurmaları, hareketsiz nüfus sıklığını en az yüzde 10 azaltmaları istendi. Hareketsiz yaşam, modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin ediliyor. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski oluşturuyor"
Obezite insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesine neden olan bir hastalıktır. Artık kanser, tansiyon ve diyabet kadar fazla görülen obezite, kimi zaman ölüme bile neden olabilmektedir. Obezite hastalığı sık sık ve yüksek oranlarda kalorili beslenme düzeniyle yaşayan, fiziksel olarak etkinliğin ya da egzersiz yapmanın az olduğu kişilerde görülür. Bunun dışında genetik olarak yatkın olma, hormonal bozukluklar, psikolojik sorunlar ve akabinde kullanılan antipsikotik ilaçlar da obeziteyi tetikleyen sebepler arasındadır. Halk arasında, obezite hastalığının metabolizma hızının düşüklüğüyle ilişkili olduğu yönünde bir kanı olsa da, bu aslında nadir görülen bir sebeptir.Son yıllarda toplum sağlığını fazlasıyla tehdit eden hastalıklar ile ilgili sürekli çalışmalar yapan Sağlık Bakanlığı ülkemizde görülme sıklığı gitgide artan obezite ile ilgili uyarıda bulundu. Resmi sitesinden obezite görülme sıklığı ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, twitter adresinden de paylaşım yaparak "Obezite kaderiniz olmasın" diyerek halkı uyardı. YetişkinlerdeÜlkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır.Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye'de obezite sıklığıErkeklerde %20,5Kadınlarda ise % 41,0Toplamda % 30,3olarak bulunmuştur.Toplamda fazla kilolu olanlar %34,6, fazla kilolu ve şişman olanlar %64,9, çok şişman olanların oranı %2,9 olarak bulunmuştur.Çocuklarda ve AdölesanlardaBakanlığımız, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesince yürütülen “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye'de0-5 yaşta obezite sıklığı % 8,5 (erkek %10,1, kız %6,8)6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2 (erkek %9,1, kız %7,3)olarak bulunmuştur.0-5 yaşta fazla kilolu olanlar %17,9, fazla kilolu ve şişman olanlar %26,4 olarak bulunmuştur.6-18 yaşta fazla kilolu olanlar %14,3, fazla kilolu ve şişman olanlar %22,5 olarak bulunmuştur.Vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesine #Obezite denir. pic.twitter.com/VBr286YElK— Sağlık Bakanlığı (@saglikbakanligi) 4 Nisan 2016
Yetişkinlerde ve çocuklarda kilo problemi var
Açıklamada, 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına da yer verildi. Bireylerin yüzde 71,9'unun düzenli fiziksel aktivite yapmadığı, vatandaşların üçte ikisinde kilo problemi olduğunun görüldüğü vurgulanarak, bu durumun çocukları da tehdit ettiğine dikkat çekildi.
2013 yılında gerçekleştirilen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması'na (COSI) göre ise 7-8 yaş grubu çocukların beşte birinden fazlasında kilo problemi olduğunun tespit edildiği aktarılarak, bu yaş grubundaki çocukların yüzde 8,3'ünün obez, yüzde 14,2'sinin de fazla kilolu olduğunun saptandığı kaydedildi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...