Dünyanın en çok ilaç tüketen ülkelerinin başında gelen Türkiye'de vatandaşlara her şikayetinde antibiyotik dağıtan doktorlar bakanlık tarafından takibe alınıyor. 2010 yılında 11 milyar dolar ilaç harcamasının yapıldığı Türkiye'de kişi başına 121 dolarlık ilaç satın alınması bakanlığı harekete geçirdi. Özellikle Antibiyotik ve Antideprasan ilaç tüketimindeki artış takibe alan Sağlık Bakanlığı 'Leblebi gibi antibiyotik dağıtan' doktorlarla mücadaleyi hedefliyor
Türkiye’yi sağlık üssü yapmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Mehmet Müezzinoğlu “Bilinçsiz ilaç tüketimine de, gereksiz sezaryene de sıkı takip başlatıyoruz. Uyuşturucuyla mücadelede ise narko timler devrede” dedi.
DÜNYA'DA İLAÇ TÜKETİMİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlık alanında 2023 yılına kadar yürütülecek çalışmaları STAR’a anlattı. Bakan Müezzionoğlu, hekim açığından uyuşturucu eylem planına, sezaryenden yerli ilaca, antibiyotik kullanımından Türkiye’nin sağlık üssü olmasına kadar birçok konuya değindi. Müezzinoğlu’nun açıklamaları şöyle:
Hedef 9 yılda 100 bin hekim
Bakan Müezzinoğlu ilk olarak hekim sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek “Önümüzdeki 4-5 yılda tıp fakültelerimizden 20 bin hekimi karşılayacağız. 2023’e kadar 200 bin hekim planımız var. Şu an 130 bin hekim var. Her yıl 10 bin hekim alınacak. 2023’e kadar 90-100 bin hekim almış olacağız” dedi.
Yabancı ilaç firmaları geliyor
Yatırımını, üretimini ve Ar-Ge’sini Türkiye’de kuran ilaç firmalarına teşvik vereceklerini ifade eden Müezzinoğlu şözlerini şöyle sürdürdü: “İlaçları sürekli tüketiyoruz. Biz üreten bir ülke olmalıyız. Bilim Sanayi ve Teknoloji, Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olarak ortak çalışıyoruz. Firmalara ‘Fabrikanı Türkiye’ye getir kur, biz de 7 yıl sadece senin ilacını alalım’ dedik. 8 firmadan talep geldi. Antibiyotik kullanımı ve bilinçli ilaç tüketimi üzerinde çalışıyoruz. Aile hekimliklerine her ay bu konuyla ilgili 1 milyon broşür dağıtıyoruz. Bakacağız hekimimizin 100 reçetesinden 90’ında antibiyotik ilaç yazılı ise bu hekimimizi inceleyeceğiz. Leblebi gibi antibiyotiğe izin veremeyiz. Tabi bu tüm hekimleri kapsamıyor.”
DÜNYA'DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN İLAÇ HARCAMASI
Sezaryene sıkı takip
Çocuğun gelişimi açısından en doğru yöntemin normal doğum olduğunu belirten Müezzinoğlu, anne adaylarından gelen sezaryen taleplerini de minimuma indirmeyi hedeflediklerini söyledi. 2014 yılı sonu itibariyle doktorlara uyarı mektubu projesini de hayata geçireceklerini sözleyen Bakan “3 ayda bir doğum oranları ele alınacak. Bilimsel veriler hesaplanacak ve hekimler değerlendirilecek. 2015 sonu rakamları sonucu belirleyecek. Bilimsel veriler sürekli hekimlerimize hatırlatılacak. Ayrıca Gebe TV ve Sabim TV yayına hazırlanıyor” dedi.
Okullara Narko Tim desteği
Uyuşturucu Eylem Planı’na da değinen Bakan Müezzinoğlu “Konu Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Öncelikle koruyucu ve önleyici tedbirleri güçlü halde tutmak ana amacımız. Planda okul-aile birliklerinin, imamların, muhtarların hatta mahallenin sivil dinamiklerini duyarlı hale getireceğimiz irtibat noktaları kurmak olacak. Kör köşeler ve karanlık noktaları Alo Timler ve Narko timler ile bitireceğiz. Alo Tim ile vatandaş buraya telefon edip şikayette bulunabilecek.”
İyigünler.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...