Sağlık düzenlemeleri ile ilgili değişiklikler duyuruldu. Artık bazı durumlardan eskisi gibi faydalanamayacak olan insanlar hangi kazanımları elde etti. Detayları haberimizde.
16 yaşından küçük serebral hastalarda yılda en fazla 90 seans, 16 yaşından büyüklerde ise 30 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının bedeli kurumca karşılanacak.
ANKARA (AA) - Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle artık 16 yaşından küçük serebral hastalarda yılda en fazla 90 seans, 16 yaşından büyüklerde ise 30 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının bedeli kurumca karşılanacak.
SUT'ta Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yardımcı üreme tedavi yöntemlerinde üçüncü denemede yüzde 20 olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınacak. Kurum ile sözleşmeli ya da protokollü olmayan sağlık kurum ve kuruluşlarındaki diş tedavileri, ağız ve diş muayeneleri yapılamayan hastalarda, bu durum, sağlık kurulu raporunda belirtilecek.
Başta zihinsel özürlü olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri, sınırlı uyuşturma altında gerçekleştirilemiyorsa ve genel anestezi veya sedo-analjezi altında müdahale gerekmesi durumunda bedelinin ödenebilmesi için; tedavinin uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi mevcut sağlık hizmeti sunucularında yapıldığının belgelendirilmesi gerekecek.
-Ortodontik tedaviye ihtiyacı olanlar Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyan hastalar, Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri, ağız ve diş sağlığı hastaneleri, ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversitelerin diş hekimliği fakültelerince 3 diş hekimince sağlık kurulu raporu düzenlenmesi halinde, özel sağlık hizmeti sunucuları ile kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerine başvurabilecek. Sağlık kurulu raporunda yapılan tedavinin estetik amaçlı olmadığı açıkça belirtilecek, raporun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ayda tedaviye başlanması gerekecek.
-Fizik tedavi ve rehabilitasyon sağlık raporları Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının SGK tarafından bedelinin karşılanması, 30 seansa kadarki fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimince belli tanılarda 30 seans sonrası devam edilecek tedaviler için sağlık raporu gerekecek. Aynı zamanda 31-60 seansa kadar olan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurumu sağlık kurulunca, 60 seans üzeri fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı 3. basamak sağlık kurumu sağlık kurulunca sağlık raporu düzenlenmesi de gerekecek. Raporda ayrıntılı hastalık hikayesi dışında belirlenen rahatsızlıklar için; mevcut hastalığa ve komplikasyonlarına uygun ayrıntılı muayene ve değerlendirme sonuçları belirtilecek. 30 seans üzeri fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için düzenlenecek sağlık kurulu raporunda tedavinin devamının gerekliliğine dair gerekçeler ayrıca belirtilecek.
-Vazife ve harp malulü hastalarında fizik tedavisi karşılanacak Fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinin kuruma faturalandırılabilmesi için SUT'ta tanımlanan sağlık raporunun düzenlenmesi gerekecek. Kanuna göre aylık bağlanmış maluller, başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan vazife ve harp malulü hastalarda da fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bedelleri kurumca rapora göre karşılanacak. -En fazla 2 sağlık raporu düzenlenecek Ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyonda bir hastaya günde en fazla 1, yatarak fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında ise aynı bölge için 1 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemi bedelini SGK üstlenecek.
Bir hasta için son 1 yılda en fazla, aynı bölgeden toplam 30, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerine ait bedeller SGK tarafından karşılanacak. Aynı bölge için bir yılda en fazla 2 sağlık raporu düzenlenebilecek. Bölge, seans ve sağlık raporu sayılarının kontrollerinde belirtilen bölge, seans ve sağlık raporu sayıları da hesaba katılacak. Belirtilen sağlık raporuna istinaden sadece 0-30 ve 31-60 seans uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile 61 seans sonrası tedaviler de 3. basamak sağlık hizmeti sunucusunca uygulanması halinde kurumca üstlenilecek.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, sağlık raporunun düzenlenme tarihinden itibaren 15 günde tedaviye başlanmış olması kaydıyla bedelleri kurumca karşılanacak. Sağlık raporunun düzenlenme tarihinden itibaren 15 günde tedaviye başlanamaması halinde hastaya yeni sağlık raporu düzenlenecek. Ancak hastaya belli işlemlerin yapılması halinde tedavi, hizmet başı ödeme yöntemiyle faturalandırılacak. -Serebral hastalardaki yeni uygulama Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hariç olmak üzere sağlık raporunda belirtilen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına, tedaviye başlandıktan sonra 5 iş gününden fazla ara verilmesi halinde; yeni bir sağlık raporu düzenlenmedikçe uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri kurumca karşılanmayacak, ara verilmeden önce uygulanan tedavi, bölge ve seans kontrolünde dikkate alınacak.
Trafik kazası sonrası gerekli görülen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının süre, seans ve bölge kontrollerinde, trafik kazasıyla ilişkili olmayan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları dikkate alınmayacak. 16 yaşından küçük serebral hastalarda, belirtilen raporlara istinaden yılda en fazla 90 seans, 16 yaşından büyüklerde ise en fazla 30 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kurumca karşılanacak. Böylece uygulamalar, tüm sağlık sunucularında geçerli olacak. Yara bakım ürünlerinin veya antimikrobiyal örtülerin bedelleri, sağlık kurulu raporuna istinaden kurumca karşılanacak. Sağlık ücretleri değişti.
GelecekTeknolojisi.Com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...