Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye'de her 14 kişiden 1'inde görülen diyabetle ilgili yol haritasını açıkladı. Kurum, 2012'de 10 milyar TL maliyet yaratan hastalığın mali yükünü azaltmayı planlıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye’de 5.2 milyon kişinin mücadele ettiği diyabete karşı ‘diyabeteylem planı’nı paylaştı. Dünyada diyabet alanından uzmanların katılımıyla Kasım 2013’te hayata geçirilen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’nin sonuçlarını Zirve’yi düzenleyen ortaklarıyla beraber hazırladığı ‘İstanbul Diyabet Yol Haritası’ adı altında açıklayan SGK, özellikle Türkiye’deki genç nüfusu diyabet tehdidinden uzak tutacak tedbirleri ortaya koydu.
SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, küresel ekonomik sorunların yanı sıra artan ve yaşlanan nüfus ve kronik hastalıklarda yaşanan artışın sağlık sistemlerinde reform yapılmasını gerektirdiğini söyledi. SGK’nın verilerine göre 2008-2012 yılları arasında hasta sayısının bir önceki yıla göre her yıl ortalama yüzde 17 arttığını belirten İlhan, bu artışla birlikte Türkiye’de diyabetli hasta sayısının 2.5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştığını vurguladı.
Yadigar Gökalp İlhan sözlerine şöyle devam etti: “2012 yılında diyabet ve diyabetle ilişkili hastalık ve komplikasyonların oluşturduğu sağlık harcamalarının SGK’ya yaklaşık maliyeti 10 milyar TL oldu. Diyabetin geç teşhisi nedeniyle oluşan komplikasyonlar, bireylerin sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ailelerinin ve devletin ekonomik refahını da olumsuz etkiliyor. Yeni eylem planımızla hastalığın oluşturduğu mali yükü aşağıya çekmeyi planlıyoruz.”
DİYABET FUTBOL MAÇLARI DÜZENLENECEK
Diyabetin görülme sıklığını düşürmek ve ekonomik yükünü azaltmak için SGK olarak ‘İstanbul Diyabet Yol Haritası’ adıyla bir eylem planı hazırladıklarını sözlerine ekleyen İlhan, eylem planıyla değişimi yaratabilmeyi hedeflediklerini açıkladı. Eylem planındaki başlıklardan bazıları şöyle:
-Diyabetin ulusal strateji, kalkınma ve eylem planlarına dahil edilmesi. Sağlık Bakanlığı, SGK ve ilgili diğer tüm birimlerin katılımı ile bir Diyabet Koordinasyon Kurulu oluşturulması.
-Belirlenen riskli insanların diyabetten korunabilmesi için özel eğitim programlarının uygulanabileceği merkezler oluşturulması ve bu insanların yılda en az bir kez takiplerinin yapılması.
-Diyabetle ilgili halk nezdinde farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürütülmesi. Bu kapsamda; diyabete ilişkin kamu spotları hazırlanması, diyabetle ilişkili paneller düzenlenmesi, toplumsal ve kamusal alanlarda bilgilendirme faaliyetleri yapılması, dijital ve sosyal medya çalışmaları yürütülmesi.
-İlköğretim dönemi ve liselerde diyabetle ilgili bilgilendirmeler yapılması ve doğru beslenmeye yönelik eğitimler verilmesi. Okul kantinlerinin daha sağlıklı hale getirilmesi için çalışmalar yürütülmesi. Gençlerinspor olanaklarının geliştirilmesi. Bu kapsamda beden eğitimi ders saatlerinin artırılması.
-Gebelik döneminde annelere özel eğitimler verilmesi.
-Parklarda daha fazla fiziksel aktivitelerin yapılmasını kolaylaştıran alanlar oluşturulması.
-Marketlerde satılan ürünlerin içerdikleri obezite/diyabet risk oranlarına göre renk kodları belirlenmesi.
-Tüm sağlık ve yardımcı sağlık hizmeti veren personelin diyabet hastalığı konusunda sürekli eğitiminin ve standardizasyonunun sağlanması.
-Diyabetli hastaların bakım ve tedavi kalitesinin artırılması için çalışmalar yapılması.
-Diyabet futbol maçlarının düzenlenmesi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |