Türkiye'de neredeyse tüm bölgeleri etkileyen bunaltıcı havanın temmuz sonuna kadar devam etmesi, özellikle bu hafta sonu yeni sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Selçuk Göksel, yaz sıcaklarının yaşlıları ve kalp damar sistemi hastalarını nasıl etkilediğini anlattı.
KALP YETERSİZLİĞİNE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR
Prof. Dr. Göksel, kalp hastalarının genellikle tansiyon ilaçları veya idrar söktürücü ilaçları kullandıklarını belirterek "Bu nedenle yazın çok terlemeleri sonucu tuz ve su atacaklarından tuz kayıpları aşırı miktarda olmaktadır. Bu da halsizlik, bitkinlik ve kalp ritmi bozukluklarına neden olabilir. Özellikle bu ritim bozuklukları kalbin kan dolaşımını da etkilediklerinden, tuz ve sıvı kaybının neden olduğu kalp, böbrek ve diğer organlardan salgılanan hormonlar vücutta istenmeyen miktarda sıvı tutulmasına neden olarak kalp yetersizliğine zemin hazırlayabilir" dedi.
"Unutulmamalıdır ki vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır" diyen Prof. Dr. Göksel, şunları söyledi:
"Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşerek, sıcakta ise genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışır. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Kalp yetersizliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabilir. Bu durumlarda kalp hastalarında böbrek üstü bezi hormonlarının etkisiyle yüksek tansiyon da görülebiliyor. Kalp hastalarında kalp ve beyin damarlarında sessiz duran damar sertliğine bağlı "plak" adını verdiğimiz lezyonlar oluşabilir. Bu plaklar üzerine pıhtılar oturarak ölümle de sonuçlanabilecek kalp krizi veya beyin felci (inme) gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. "
KORONER KALP HASTALARINA UYARI
Kalp krizlerinin aşırı sıcak havalarda artış gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Göksel, şunlara dikkat çekti:
"Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybına ek olarak kanın pıhtılaşma oranının artmasıdır. Aşırı sıcak ve nemli günlerde, kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısında artış gözlenmektedir. Aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı yıllarda yapılan gözlemsel çalışmalarda özellikle yaşlı ve yandaş hastalıkları olan hastaların daha fazla etkilendiği görülmüştür. Bu nedenle yüksek tansiyon ve özellikle koroner kalp hastaları aşırı sıcaklardan kesinlikle kaçınmalılar."
BUNLARA DİKKAT!
"Yazın günde 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterelim" diyen Prof. Dr. Göksel, şu önerilerde bulundu:
- Şalgam, meyan kökü suyu, soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olalım. Kontrolsüz tüketilmeleri tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da tetiklenmesine yol açabilir.
- Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, bol, ince kumaşlar tercih edilmeli, şapka giyilmeli.
- Doktorlarına danışmadan ilaçlarını kendilerine göre azaltmamalılar.
- Özellikle tütün ürünlerinden şiddetle kaçınmalılar. Çünkü sigara gibi tütün ürünleri zararlı reaksiyonları şiddetlendirmektedir.
- Bol güneşli, temiz havalarda doğayla daha yakın temasta olmak psikolojik olarak da tazelenmelerini sağlar.
- Günde 6 gramdan fazla tuz alımı yapılmamalıdır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...