STAR-SİGARA yasağının resmen başlamasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen alışveriş merkezlerindeki bazı yeme içme alanlarında ve kafelerde iş düşüşü yüzde 60’ları buldu. Akmerkez’deki Mado’nun sahibi Hamdi Büyükbahçeci, işlerinin yüzde 60’a varan oranlarda azalmasının yanı sıra müşteri portföylerinin de bir hafta içinde değiştiğini söyledi. Hamdi Büyükbahçeci ‘Önceden sigarayı bir statü kabul eden genç kesim ağırlıklı olarak gelirdi, onlar şimdi yok. Artık daha çok yaşlılar ve çocuklu aileler geliyor. İnsanlar sigara içemediği kafeye oturup çay, kahve tüketmiyor. Havaların düzelmesinin de etkisi düşünüldüğünde, artık hafta sonları en yoğun saatlerde bile masalar boş kalıyor. Yasağın zamanlaması da kötü oldu’ dedi.
YÜZDE 30 DÜŞTÜ
SIKINTININ zaman içinde ortadan kalkabileceğine dikkat çeken Galleria Genel Müdürü Hasan Ardıç ise yiyecek içecek bölümlerinde yüzde 30 civarında bir düşüş olduğunu söyledi. Hasan Ardıç ‘Yasa tamam. Ama bir yandan da haksız rekabet yaratılmış oldu. Çünkü fast food katında yer alan markalar zaten havalandırma sistemine ciddi yatırımlar yaptılar. Bu daha da genişletilebilirdi. Ya da başka formüller bulunabilirdi. Cam bölmeler, izole kesimler hazırlanabilirdi. Bu uygulama, ileride daha büyük sıkıntılara yol açacaktır. Ama eninde sonunda eskiye dönülecektir’ diye konuştu.
BAHÇE AVANTAJI
ZAMAN içinde yasağa alışılmasını ve herşeyin eskiye dönebileceği öngörüsünde bulunan Hasan Ardıç, Galleria’nın bir bahçesi bulunduğunu ve bu nedenle avantajlı olduklarını belirtti. Ardıç ‘Bahçesi olmayan merkezlerin durumu daha zor. Biz bina dışına kül tablaları yerleştirdik. Sigara içmek isteyenler, bu ihtiyaçlarını giderip geri geliyorlar’ dedi.
BÜFELERE YARADI
Daha önce yeme içme alanlarında sigara içen kesim açık havadaki mekanlara yönelmeye başladı. Sigara yasağı bir başka etki daha yarattı. Alışveriş merkezlerinin müşterisini çeken bir kesim de yakın mesafedeki alanlarda çay kahve satmaya başlayan büfeler oldu. Önce soğuk içecek, telefon kontörü, çiklet gibi malları satan büfeler portföylerine çay ve kahveyi de ekledi. Yöntem, sigara için dışarıya çıkanların çay kahve tüketmelerni de sağlıyor. Bunlardan bazıları büfe önüne tabureler de yerleştirdiler.
Zamanla aşılacaktır
Ümit Teoman (Astoria Genel Müdürü): İnsanların alışkın olmadığı bir konuya tepki göstermeleri normal. Bizim de giriş rakamlarımızda yüzde 12’ye varan düşüşler oldu. Sigara alışkanlığı olan bir insana birden içme dediğinizde ya da sigara içmeyen bir insana iç dediğinizde nasıl bir geçiş aşaması olursa biz şimdi bunu yaşıyoruz. Tabii ki bizde de sıkıntı oldu ama bir süre sonra alışılacaktır. Sonuçta bu bir yasa ve uygulanacak. Restoranlarda değil de kafelerde daha çok sıkıntı var. Zaman içinde aşılacaktır diye düşünüyorum.
Haksız rekabet yaratıldı
Murat İzci (Olivium Genel Müdürü): Her zaman yasalara saygılıyız ve sigara içilmemesi için ne gerekiyorsa yapılmalı. Ancak yeni uygulamaya ticari açıdan baktığınızda bir haksız rekabet söz konusu. Çünkü bir alışveriş merkezinin sadece havalandırma sistemine milyon dolarlar yatırılıyor. Bir geçiş süreci tanınabilirdi. Çünkü küçük bir restoranda bile 2009‘a kadar geçiş tanındı. Pazar günü kapıdan giriş yapan ziyaretçi sayımız 41 binin üzerindeyken, bu rakam daha önce 50 bin olurdu. Yasakla birlikte içeride geçirilen zaman da azaldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |