Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Ekim ayında başlayan ve Haziran ayına kadar devam edecek olan sezonda 70'i yerli olmak üzere 300 yapımın vizyona girmiş olacağını ifade etti.
Yerli yapımların izleyicinin beğenisine çıktığını, ancak Türkiye'de seyirci sayısının halen istenilen düzeyde olmadığını dile getiren Çelik, ''Türkiye'deki seyirci sayısı Avrupa ortalamasının altında. Son 4 yıl içerisinde her yıl seyirci sayımız ortalama yüzde 20'ler, 25'ler civarı artış gösterse de hala Avrupa ortalamasını yakalamış değiliz'' dedi. Avrupa ortalaması yakalandıktan sonra sinema sektörünün daha büyük hedeflere doğru yol alacağına inandığını belirten Çelik, şu değerlendirmeleri yaptı:
''Geçen yıl seyirci sayımız 39 milyondu. Bu yılı 42-43 milyon civarında seyirciyle kapatmayı ümit ediyoruz. Ancak, film sayısının çok olması, nitelik ve kalite yönünden iyi olduğu anlamına gelmez. Gişe için yapılmış filmlerin bazıları kendini kurtarıyor, bazıları kurtaramıyor. Her ne kadar şu an 39-40 milyon seyirciden bahsetsek de aslında sinemaya gidenlerin sayısı 8 milyon civarında. Arada bazı seyirci çeken filmlerin olması sayıyı artırıyor.
Sanat filmlerine ilgi ise Türkiye'de henüz çok değil. Yani, bu da Türkiye açısından çok sıkıntılı bir durum. Bugün Nuri Bilge Ceylan'ı Avrupa'da, Amerika'da milyonlar izliyor. En son ödül alan filmi Türkiye'de 150 bin civarı seyirci çekti. Bu, Türkiye'deki sanat filmine bakışı ortaya koyuyor. Biz daha henüz bir sinema seyircisi kültürü oluşturamadık.''
-''YÜZDE 50'Sİ KENDİNİ KURTARABİLİYOR''-
Çelik, 2008 yılında 52 yerli yapımın vizyona girdiğini, 6 filmin kar ettiğini, 6'sının ise maliyetini çıkartarak ''kendini kurtardığını'' belirtti.
''Geçen yıl 40 film zarar etti. Bu 40 film içinde de uluslararası alanda çok ciddi ödüller almış, ülkemizi çok iyi bir şekilde temsil etmiş filmlerin sayısı çok fazla aslında'' diyen Çelik, ''Bunun yaklaşık yüzde 50'si ne ödül alabiliyor, ne de gişe yapabiliyor. Tamamen aslında bir zararda. Geri kalan yüzde 50'si de kar edebiliyor, kendini kurtarabiliyor veya uluslararası veya ulusal büyük festivallerde ödül alma imkanına sahip olabiliyor'' saptamasını yaptı.
Çelik, son 2 yılda ağırlıklı olarak uluslararası ödül kazananların ilk filmlerini yapan yönetmenler olduğuna dikkati çeken Çelik, ''Geçen sene 'Tatil Kitabı', bu sene 'Sonbahar'. Bunlar hep ilk yönetmen filmleri. 'Kızkardeşim Mommo' da neredeyse uluslararası alanda ödül bırakmadı. Asya Oscarları arasında ilk beşe kaldı. İlk kez bir Türk filmi, UNICEF'in film kataloğuna alındı, bu yeni bir şey, gözden kaçmaması gereken bir şey'' diye konuştu.
Bu sezon 70 yerli yapımının seyirci karşısına çıkacağını belirten Çelik, sözlerini ''Henüz seyirci sayıları oturmadı. Bu yıl biraz da krizin derin hissedildiği bir yıl oldu herkes açısından. Çok da geçen yıla oranla düşüş olmadı ama bu arada tam toparlıyor derken Domuz Gribi meselesi ve bununla birlikte başlayan sıkıntılar sinemayı biraz sarsıntıya uğrattı'' diyerek tamamladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...