Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili kuruluşların katılımıyla hazırlanan Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadele Stratejisi Eylem Planında, kayıt dışı ekonominin kısa vadede istihdam ve yatırım açısından geçici ve yanıltıcı bazı avantajlar sağladığı düşünülse de, gerçekte ülke çıkarları ve ekonomisi açısından büyük olumsuzluklar doğuran bir paradoks olduğu vurgulandı.
Planda, ekonominin yapısal parçası haline gelen ve mücadelesi gittikçe zorlaşan kayıt dışı ekonomiyi daraltmak için kısa vadeli tedbirler yerine orta ve uzun vadeli yapısal değişikliklerin gerekli olduğuna da işaret edildi.
Kayıt dışı ile mücadelenin temel kriterlerinin de sıralandığı Eylem Planında, Türkiye’nin kayıt dışı ekonomi ile mücadelesindeki zayıf yanlar ile tehditler ortaya kondu.
Bu arada raporda, kayıt dışılığın azaltılması konusunda Türkiye’de bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verildi.
Bu çerçevede Büyük Mükellefler Vergi Dairesinin kurulduğu, akaryakıt ürünlerinde marker uygulaması başlatıldığı, pompalara yazar kasa bağlandığı, enerji sektöründe faaliyette bulunmak isteyenlere lisans alma zorunluluğu getirildiği, alkollü içki ve sigaralarda bandrollü izleme sistemi oluşturulduğu anlatıldı.
Aynı şekilde Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde "Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü" kurulduğuna işaret edildi.