Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik,"Radyasyondan kaçmak için telefonu kulaklarımızdan uzaklaştırdık, bu doğru bir yaklaşım. Fakat kulaklığın da zararı var. Şimdiye dek kulaklıkla maruz kaldığımız sesin süresi ve şiddetinin akustik travma dediğimiz tabloya yol açarak iç kulaktaki yapılara zarar verdiğini biliyorduk. Yani uzun süreli yüksek desibele maruziyet işitme kaybı yaratıyordu. Fakat Kore’de yapılan bu çalışma konuşma frekanslarındaki sesin, yüksek frekanslara nazaran daha fazla işitme kaybına yol açabildiğini gösterdi. Bunun da çocuklardaki okul başarısında olumsuz etkisi olduğu ortaya kondu. Yani sadece konuşmak için kullanılsa dahi kulaklığı uzun süre kullanmak kulak sağlığı açısından tehlikeli" dedi.
Kulak kiri , kulak kanalının dış kısmında üretilen doğal olarak oluşan bir maddedir. Saç folikülleri tarafından salınan yağ bezlerinin ve ter bezlerinin salgıları tarafından oluşturulur ve daha sonra balmumu oluşturmak için toz, bakteri, mantar, kıl ve ölü deri hücrelerini yakalar. Dış kulak kanalı, balmumunun her zaman dışarıya doğru hareket ettiği ve kulakların ölü deri hücreleriyle dolmasını önleyen bir yürüyen merdiven sistemi olarak düşünülebilir.
"BAZI SORUNLARA NEDEN OLABİLİR"
Kulak kendi kendini temizler ve işlevini en iyi şekilde kesintisiz olarak yerine getirir. Bununla birlikte, kulak kirinin dışarıda hareket etmesinin normal ilerlemesini engelleyen herhangi bir şey sorunlara neden olabilir.
Kulak içi cihazların normal kullanımı genellikle bir soruna neden olmaz. Ancak uzun süreli kulaklık kullanımı, örneğin tüm gün içinde bırakırsanız, şunları yapabilir:
-Kulak kirini sıkıştırarak daha az sıvı ve vücudun doğal olarak dışarı atmasını zorlaştırır
-Kulak kiri, vücudun iltihaplanmaya neden olduğu ölçüde sıkıştırın. Bu, beyaz kan hücrelerinin bölgeye göç etmesine ve tıkanıklıktaki hücre sayısının artmasına neden olur.
-Hava akışını etkiler ve ıslak kulak kirinin kurumasını durdurur. Kulak kiri yapışkanlığını uzun süre koruduğunda, birikmeyi teşvik eder.
-Kulaklarda ter ve nemi hapsederek onları bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirir.
-Sonunda salgı bezlerini uyaran ve kulak kiri üretimini artıran kulak kirinin doğal atılımına bir engel oluşturur.
-Kulakiçi kulaklık pedleri uygun şekilde temizlenmediyse veya bakteri veya bulaşıcı ajanlarla kontamine olduysa genel kulak hijyenini azaltın.
-Ses çok yüksek ayarlanmışsa işitme duyunuza zarar verebilirsiniz .
Birikim birikirse, aşırı kulak kiri ağrı, baş dönmesi, kulak çınlaması, kaşıntı ve baş dönmesi gibi diğer semptomlarla birlikte işitme sorunlarına neden olabilir Uzun süre dinlemeniz gerekiyorsa, kulak üstü kulaklık kullanmak biraz yardımcı olabilir. Bunlar , kulak içi kulaklıklara ve kulak içi kulaklıklara kıyasla az miktarda ekstra hava akışı sunar .
"KULAKLARI HAVALANDIRMAK VE DİNLENDİRMEK ÇOK ÖNEMLİ"
Ancak bu, kulakları dışarıdaki havaya açık bırakmak kadar iyi değildir ve yine de kulak kiri birikimi oluşabilir. Kulak kanalının dışında oturduklarından, kulak üstü kulaklıkların kulak kiri sıkışmasına neden olma veya kulak kanalına bakteri veya patojen bulaştırma olasılığı daha düşüktür.
Uzmanlar, kulaklarınızı dinlendirmenizi ve çok sık kulaklık takmamanızı tavsiye ediyor. Böylelikle kulak sağlınızı daha çok koruma imkanınız olacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |