Küresel krizin 2007 yılında geleceğini haber veren Verso Araştırma Şirketi’nin sahibi Erhan Göksel, 3. Dünya Savaşı’na doğru gidildiğini savunuyor. Hitler’i yaratanın 1929 krizi olduğunu söyleyen Göksel dünyayı faşizm tehlikesinin beklediği görüşünde
Analizleriyle sık sık tartışma yaratan Verso Araştırma Şirketi’nin sahibi Erhan Göksel, küresel krizi değerlendirirken ilginç iddiaları da gündeme getirdi. 2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde dünyanın ABD, İngiltere ve Rusya tarafından, Yalta’da paylaşıldığını söyleyen Göksel, “Yeni dünya da bu defa ABD ve Çin tarafından paylaşılacak” dedi. “Komplo teorisi” iddiasına Göksel’in yanıtı ise, “Ocak 2007’de ‘küresel kriz geliyor’ diye bağırdım. Bana gülüyorlardı. Analizlerimin ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı” oldu.
“Maalesef siyasetçilerin hamaset yapması doğal ama Türk medyasında da bir grup köşe yazarı ve televizyon yorumcusu açıkça yabancılardan maaş alarak hizmet etmektedirler. Dolar yükselmeye başladığında, ‘bütün paramı TL’ye yatırdım’, ‘dünyada resesyon yok’ diyen köşe yazanlar yabancı bir kurumdan maaş alarak çalışıyorlar.”
“Bu krizi planlayıp faturasını ABD dışındaki dünyaya yıktılar. Geçen yıldan beri bunu söylüyordum. Çünkü bütün Mortgage’i ve diğer fonları destekleyen kaynakların Avrupa ve Asya’dan, Körfez’den sağlandığını biliyordum.”
“Bakın, ABD Citibank’ı kurtardı ama 150 yıllık Lehman Brothers’ı kurtarmadı. Neden dediğimde, altından çok net bir şey çıktı. Lehman’a en fazla para kaptıran Körfez bölgesidir. Sadece Dubai’nin 120 milyar dolar kaptırdığı görünüyor.”
“2. Dünya Savaşı’nın sonunda Yalta’da Rusya, İngiltere ve Amerika nasıl dünyayı paylaştıysa ikinci bir Yalta olacak bence. Bu defa Çin ve ABD arasında olacak.”
Bu entelektüel tatmin. Marks’ın iki yönü vardır. Biri kapitalizmi keşfeden adamdır, ikincisi siyasal yanıdır. Manifesto’yla yeni bir siyasal akım başlattı. Marks’ın ekonomik analizleri birdenbire çok popüler oldu. ABD’de tanıdığım büyük iktisatçılar Marks’ı bilirler ama adını anmazlar.
“ Gordon Brown söyledi. ‘Dünya bundan sonra totalirazme ve faşist rejimlere alışmak zorunda’ dedi. Çünkü bu kriz ülkelerin kendilerini korumak için gümrük duvarlarını yükseltmesi, toplamsal baskılar artacağı için kontrol için demokrasiden ödün verilmesi, hatta dikta ve faşizme kadar gidecek bir sürecin işaretlerini alenen ortaya koydu. 1929 krizi rejimleri faşizme götürdü.”
“ son işten çıkarmalar, fabrika kapatmaların hepsi koruyucu olarak alınan önlemler. Para olmadığı için değil önlem olarak kapatıyor. Ayda 12, 13 milyon dolar zarar eden bir kurumun, gelecek yıl 130 milyon dolarını kim ödeyecek? Bu süreçte kredilerin geri çağrılması bile gündeme gelecektir.”
“Maalesef asıl işsizlik dalgaları yılbaşından sonra, yerel seçimden başlayarak önümüzdeki yıla yayılacak.”
“Yerel seçimler öncesi DTP- AKP kavgası Kürt oylarının AKP’yi terk etmesine yol açtı. Bu AKP’yi çok etkileyecek. DTP’nin lehine Kürtleri rencide eden bir söylemin içine girdi Tayyip Bey: ‘Diyarbakır’ı isterim. Van’ı isterim.’ Bu en büyük yanlıştır. Kürtleri rencide etti ve DTP’ye oy vermeyecek bir sürü insanın kaymasına neden oldu.”
“Devletle PKK arasına sıkışan Kürtler, cemaat mantığından dolayı Milli Görüş’e ve AKP’ye yatkındır. 29 Mart tarihi yanlıştır. Öne alınması lazım çünkü 21 Mart’ta Nevruz var. Ne olacağını bilmiyoruz. Nevruz kontrolden çıkarsa seçim sonuçlarını değiştirebilir.”
(Akşam Gazetesi, 28 Kasım 2008)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...