Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, hem yerli üretim hem de ithal gıdalardaki pestisit kalıntı limitlerini Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.
GIDA GÜVENLİĞİNDE YENİ DÖNEM
Yönetmelikle, yurt içinde üretilen ve ithal edilen gıdaların resmi kontrollerinde uygulanacak maksimum pestisit kalıntı limitleri güncellendi. Özellikle taze meyve ve sebzeler, baklagiller, tahıllar, çay, bitkisel infüzyonlar ve hayvansal gıdalardaki limitler, ulusal ve uluslararası bilimsel değerlendirmeler ışığında yeniden düzenlendi.
Bazı gıdalar için ilk kez pestisit kalıntı limitleri belirlendi.
Pek çok gıdada limitler indirildi.
AB’nin pestisit düzenlemelerini esas alan bu değişikliklerle, hem tüketici sağlığının korunması hem de uluslararası ticaret standartlarına uyum sağlanması hedefleniyor.
İTHAL GIDALAR SIKI DENETİMDE
Yeni düzenlemelerle, ithal edilen gıdaların maksimum kalıntı limitleri de yeniden belirlendi. İthal ürünlerin, bu yeni limitlere uygunluğu kontrol edilerek ülkeye girişine izin verilecek.
ULUSLARARASI UYUMUN ÖNEMİ
Bu değişiklikler, Türkiye’nin gıda güvenliğinde uluslararası standartlarla uyum sağlaması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu düzenlemelerin tüketici sağlığına olumlu katkı sunacağını ve uluslararası ticarette Türkiye’nin rekabet gücünü artıracağını ifade ediyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...