E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

TBMM'de bir ilk! AK Parti, CHP'nin önergesini destekledi 

AK Parti, 14 yıllık iktidar döneminde ilk defa CHP'nin önergesini destekledi. Önergede; TBMM Adalet Komisyonunda avukat kökenli üyeler, sadece hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olması yer aldı.

14.11.2016 - 09:41
TBMM de bir ilk! AK Parti, CHP nin önergesini destekledi

Uzlaştırmacıların görev alanını genişleten madde üzerinde söz alan Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi Ekim Ergen, uzlaştırmacıların düzenleyeceği belgenin mahkeme ilamı yerine geçtiğini belirterek, bunu hukuk fakültesi mezunlarının düzenlemesi gerektiğini savundu.

Türkiye'de 65 bin hukuk öğrencisi olduğunu, 95 bin civarında avukat bulunduğunu anlatan Ergen, yeterli hukuk fakültesi mezunu olduğunu, fakültede hukuk başlangıcı dersi almış bir mühendise bu yetkinin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Ak Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, baro temsilcisinin sözlerine katıldığını söyledi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Muharrem Özen de "Meslek taassubu olarak algılanmasın lütfen" diyerek, bu işin hukuk fakültesi mezunlarına bırakılmasını istedi. CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de iktisat fakültesinde hukuk görmüş kişi ile hukuk fakültesi mezununun bir olmayacağını anlattı. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da "Acile siz doktorun dışında birini görevlendirebilir misiniz? Bu da tıp kadar önemli değil mi?" dedi. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya da uzlaşma kurumunun temel orijininin ceza hukuku olduğunu kaydederek, "Hukuk öğrenimi görmüş herhangi bir kişi,ya hukuk başlangıcını ya hukuk sosyolojisini veya borçlar hukukunu öğrenecektir. Oysa, ceza hukuku gerçekten bir tekniktir. Yani, uzlaşmayı yaptığınız alanın hukukuna vâkıf olmayanın ısrar edeceği çözümler ve seçenekler malul olabilir. Bakanımın da bu noktada geçici olarak bir ılımlama noktasına gelebileceğini farz ediyorum" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise bazı ülkelerde hukuk fakültesi mezunlarına uzlaştırmacılık yasağı olduğunu, uzlaştırmacı olarak halen hukuk fakültesi mezunu olmayanların da görev yaptığını dile getirdi. Hukuk fakültesi mezunları için yeni olanaklar getireceklerini bildiren Bozdağ, noter yardımcıları ve seçim müdürlerine hukuk mezunu olma koşulu getireceklerini, bin 500 avukat alacaklarını açıkladı.

Daha sonra uzlaştırmacıların hukuk fakültesi mezunları arasından görevlendirilmesine ilişkin CHP önergesi oylandı. AK Partili üyelerden de el kaldıran olunca Bakan Bozdağ, "Meslek dayanışması yapıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz. Genel kurulda değiştiririz onu" diye uyardı.

Bazı Ak Partililer, oturdukları yerden "Gidin nerede değiştiriyorsanız değiştirin" diye laf atarak oylarını değiştirmedi. Bozdağ ise "Yanlışta Adalet Komisyonu'nun ittifakı kadar yanlış bir şey olamaz. Bir yanlışta komisyon meslek hassasiyetiyle ittifak ediyor. Ben de avukatım ama yaptığınız yanlış arkadaşlar, meslek dayanışması bu yaptığınız" ifadesini kullandı.

Önergenin kabul edilmesinin ardından düzenleme bu şekilde komisyondan geçti.

Sputnik

YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 14 Kasım 2016 Pazartesi 10:57

Arabulucu(uzlaştırmacı) kriterlerinin belirlenmesi sırasında (6325 sayılı Kanun ) değişikliği yapılırken sadece TBMM'de sadece avukat mesleğinin temsilcileri olan Barolar Birliği yetkilileri hazır bulunuyor. Oysa diğer meslek mensuplarının temsilcileri olan TÜRMOB, Tabibler Odası, TÜMOB Mühendis Odaları, Eczacılar Odası v.s. yetkilileri neredeler? Bu odaların meslekdaşlarının hakkını savunma görevleri yok mu? Yazıklar olsun.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 14 Kasım 2016 Pazartesi 10:46

Meslek dallarından (tıp, eczacılık, mühendislik, ilahiyat, güvenlik gibi) yüksek tahsilli uzman kişilerin hukuki uyuşmazlıklarda arabulucu olabilmesi gerekmektedir. Yani 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunun 20 inci maddesinde arabuluculuk mesleğine kabul edilme şartları arasında hukuk fakültesi mezunu olmayan diğer meslek dallarının da dâhil edilmesi halinde, Adalet Bakanlığının belirleyeceği kriterlere sahip farklı mesleklerden arabulucu bulunduğu takdirde davacılar sadece avukatlara mecbur kalmaz

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 14 Kasım 2016 Pazartesi 10:41

6325 sayılı Kanun ile “arabulucu” yetkisi sadece avukatlara verildiği için, dava sayıları azalmamıştır. Çünkü; avukatlar tarafları anlaştırmak için çaba sarf etmemekte, uzlaşma sağlanmadığı takdirde de avukat olarak işe devam etmekte, yani her iki halde de kazançlı çıkmaktadır. Uyuşmazlık konularının çeşitliliği ve sadece hukuk fakültesi mezun olmanın yeterli olmaması nedeniyle, vatandaş zaman kaybetmemek için doğrudan dava yoluna gitmektedir.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 14 Kasım 2016 Pazartesi 10:39

07.06.2012 tarih ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununu çıkarılmıştı. Ancak, Kanunun 20 inci maddesinde “Arabulucular siciline kayıt şartları” belirlenirken, bu kanun meslek şovenizmine kurban edilerek, bu hak sadece hukuk fakültesi mezunlarına verilmiştir. Bunun sonucunda yıllar itibariyle mahkemelerin iş yükü azalmadığı gibi, aksine daha da artmıştır. Bu tespit Resmi Gazete yayınlanan Yargıtay Büyük Genel Kurulu Kararları ile de tescil edilmiştir.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 14 Kasım 2016 Pazartesi 10:38

Sayın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı objektif konuştuğu için tebrik ediyorum. Mahkemelerin durumu şöyledir:Yargıtay Büyük Genel Kurulunun Resmi Gazetede yayınlanan: 17.07.2014, 19.01.2015, 12.02.2015 tarihli kararlarına göre ortaya çıkan sonuç şöyledir: Yargıtay Hukuk ve Ceza Daireleri her yıl 880.000 ila 1.000.000 adet dava dosyasını sonuçlandırmasına rağmen, 2012 yılından 2013 yılına 507.044 adet, 2013 yılından 2014 yılına 519.669 adet, 2014 yılından 2015 yılına 590.465 adet ve 2015 yılından 2016 yılına 656.730 adet dava dosya devretmiştir

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 14 Kasım 2016 Pazartesi 10:17

Uyuşmazlık konularının çeşitliliği ve sadece hukuk fakültesi mezun olmanın yeterli olmaması nedeniyle, vatandaş zaman kaybetmemek için doğrudan dava yoluna gitmektedir. Bu konuda gelişmiş ülke uygulamalarına bakıldığı takdirde bizdeki hukuk fakultesi mezunlarının TBMM' deki meslek şovenizmi nedeniyle yanlışlığı daha iyi görülür. Türkiye’de arabulucuya müracaat eden sayısı yılda sadece birkaç bin kişiyi geçmediği halde açılan dava sayısının yüzbinleri bulmasının nedeni 6325 sayılı kanundur.

Yorumu oyla      19      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çözüm için muhatap aranıyor!
Hükümet, Kürt nüfusun sorunlarının çözümü konusunda kendisine ‘yeni muhataplar’ arıyor.
"Kimse buna cesaret edemeyecek!"
İçişleri Bakanı Soylu, bu ayın 20'sinden sonra mart ayının sonuna kadar ...
MHP'de başkanlık çatlağı
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yeni anayasanın ülke için gerekli olduğunu ...
 
Avrupa'ya sert yanıt!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AP Başkanı Schulz'un idam cezasının getirilmesi ...
AKP'li İnceöz: "Teröristleri ağırlamak demokrasi ile bağdaşmaz!"
AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz, Türkiye’de terör örgütlerine yardım ...
Batman Valisi: "Piyon olduklarını biliyoruz"
Batman Valisi Deniz, "FETÖ, PKK, DAEŞ bunların piyon olduğunu hepimiz ...
 
'Kılıçdaroğlu yalan söylüyor'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ...
Kılıçdaroğlu'ndan 'başkanlık' açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarına ...
İşte detaylar! Yıldırım'ın Bahçeli'ye sunduğu anayasa paketinde neler bulunuyor?
Başbakan Binali Yıldırım'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle paylaştığı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ihracat
Chelsea
İstihdam
film
Chloe Loughnan
Duygun Yarsuvat
Risk
ygs sınav sonuçları
ösym ygs sınavı