Tekstilde 12 bin işçi greve çıktı. Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, 12 bin kişinin yararlanacağı Teksif Sendikası ile Tekstil İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını hatırlatarak “Görüşmelerde bir yere varamadık. Bu akşam(dün) 19.00’da işverenle bir araya geleceğiz ama anlaşma çıkacağını zannetmiyorum. Zaten onlar da 15 Ağustos için lokavt uygulama kararı almışlardı. O nedenle Çerkezköy’deki Yünsa ile Altınyıldız fabrikalarında sabahın erken saatlerinde greve çıkılacak” diye konuştu.
Irgat’ın verdiği bilgiye göre, sözleşme yapılacak sanayi kuruluşları arasında, Altınyıldız, Bahariye Mensucat, Vakko, Akın Tekstil, Kordsa, Karsu, Levi-Strauss, İşbir, Söktaş, Orta Anadolu, Yünsa ve Saray Halı gibi büyük işyeri ve işletmeler varr.
Teksif Sendikası’nın, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile bağıtlayacağı grup toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinin 1 Nisan 2013 olduğunu söyleyen Irgat, bu tarihten itibaren, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile sendikaları arasında toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin sürdüğünü ancak belli bir noktaya gelinemediğini söyledi.
12 bin üye
Bu sözleşmeden 30 işyeri ve işletmede 12 bin Teksif üyesi yararlanacaktı. Ancak diğer konfederasyonlara üye işçileri de hesaba katıldığında, sözleşmeden yararlanacak işçi sayısı yaklaşık 20 bin civarı.
Irgat, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın, sözleşmenin ücret artışı maddelerinin görüşülmesi sırasında, TÜİK tarafından açıklanan altı aylık enflasyon oranını gündeme getirdiğini, işveren sendikasının, bunun dışında herhangi bir ücret müzakeresine girmediğini, sendikalarının ücret artışı talebini kabul etmediğini söyledi.
İkramiyeler 4’e çıksın
Irgat, sendikanın daha önce sektördeki kriz nedeniyle, fedakârlık yaparak 4’ten 2.5’e düşürdüğümüz ikramiyelerin yeniden 4’e çıkarılmasını talep ettiğini hatırlarak işverenin buna yaşanmadığını dile getirdi.
Üyelerin ortalama brüt ücretinin ne yazık ki hâlâ 1.165 lira düzeyinde olduğu bilgisini veren Irgat, çalışanların yüzde 55’inin çıplak saat ücretlerinin asgari ücret düzeyinde olduğunu, tekstil işçisinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını bunun da nitelikli işçilerin, bu düşük ücret ve sosyal haklar karşısında, işten ayrılmakta, işkolu değişikliğine gitmeye zorladığını ifade etti. Sektörde işçi giriş çıkışı oranı yüzde 37’ler civarında.
cumhuriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...