Başkente her yıl sinema heyecanını taşıyan Ankara Uluslararası Film Festivali bugün 23. kez başlıyor. Türkiye ve dünya sinemasının son dönemde öne çıkan filmlerinin yer alacağı festivalin bu yıl öne çıkan teması ise ‘Tektipleşme.’ Festivalin bu yılki özel ödülleri ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ dalında Burçak Evren, ‘Sanat Çınarı’ dalında Hamiye Çolakoğlu ve ‘Kitle İletişim’ dalında ise Panayot Abacı’ya layık görüldü. Onur ödülleri bu akşam yapılacak açılış töreninde takdim edilecek. Türkiye sinemasının usta ismi Lütfi Akad’ın 1968 tarihli eseri ‘Vesikalı Yârim’ ise fesitvalin açılış filmi olarak gösterilecek. Festivalin ilgi çeken bölümlerinden ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl sekiz film yer alıyor. Toplam 16 ödülün verileceği bu bölümde Murat Saraçoğlu’nun yönettiği ‘Yangın Var’, Serkan Acar’ın Altın Koza’dan ödüllü filmi ‘Aşk ve Devrim’, Ramin Matin’in Altın Portakal’da da yarışan filmi ‘Canavarlar Sofrası’, Caner Erzincan’ın Malatya’dan ödülle dönen yapıtı ‘Mar’, Tayfur Aydın’ın yönettiği ‘İz’, Yüksel Aksu’nun ses getiren filmi ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ ve Hasan Tolga Pulat’ın Altın Portakallı filmi ‘Güzel Günler Göreceğiz’ filmleri yarışacak. ‘Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise toplam 29 film yarışacak.
Festivalin bu yılki özel teması ‘Tektipleşme’. Belgesel ağırlıklı bu bölümde Bosna Hersek’ten ‘Belvedere’, Fransa-Belçika ortak yapımı ‘Bir Sabah Erkenden’, Ismaël Ferroukhi’nin yönettiği ‘Özgür Adamlar’ gibi dikkat çeken filmlerin yanı sıra Vahid Azarnavid’in ‘Dört Bir Yanım Sibirya’dır’, Ruhi Karadağ’ın ‘Simurg’ ve Artizinconnu imzalı ‘Sulukule’yi Gördün mü?’ belgeselleri de bulunuyor. Seyircisini küreselleşen kültürün dayattığı tektip yaşam tarzı ve bunun ardındaki nedenler üzerine düşünmeye çağıran bu bölümde toplam dokuz film yer alıyor.
Festivalin en renkli bölümlerinden biri olan ‘Dünyanın Her Köşesinden’de ise izleyicilere dünyadaki önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından en beğenilen filmlerden oluşan bir seçki sunuluyor. Dokuz filmlik bu seçkide öne çıkan yapımlar ise Andres Veiel imzalı ‘Biz Değilsek Kim?’, Argyris Papadimitropoulos & Jan Vogel ikilisinin yönettiği ‘Kayıp Gençlik’ ve Marian Crişan’ın ‘Yarın’ isimli filmleri. Usta İşi’ bölümünde ise Belçikalı yönetmen Chantal Akerman’ın ‘Budala Almayer’ filmi ve Bela Tarr’ın ‘Torino Atı’ gösterilecek.
‘Arap Baharı’ unutulmadı
Festilval Arap Baharı’nı da unutmuyor. Mısır’da Mübarek rejiminin devrilişine tanıklık eden filmler Ankara’ya geliyor: ‘18 Gün’, ‘Esma’, ‘Kahire 678’, ‘Kahire’den Kaçış’, ‘Mikrofon’, ‘Tahrir 2011: İyi, Kötü ve Politikacı.’
Nazi dönemi Almanya’sında Varşova gettosundaki bir yetimhanenin müdürü olan pedagog, yazar, doktor ve çocuk hakları savunucusu Janusz Korczak’ın hikâyesi de festivalde bir kez daha hatırlanıyor. Himayesi altındaki çocuklar sürgün için seçildiğinde onları terk etmeyi reddeden ve onlarla birlikte aynı kaderi paylaşan Korczak’ın öyküsü Andrzej Wajda’nın onun adını verdiği filmiyle belleklerdeki yerini alacak. ‘Görenler Görmeyenlere Anlatsın’ adlı bölüm ise görme ve işitme engelliler için ‘sesli betimleme’ yöntemiyle hazırlanan filmlerden oluşuyor. Bu bölümde, Reha Erdem’in ‘Kaç Para Kaç’, Pelin Esmer’in ‘11’e 10 Kala’ ve Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy’ün ‘İki Dil Bir Bavul’ filmlerinin yanı sıra sekiz kısa film de görme ve işitme engelli sinemaseverlerle buluşacak.
Heper’in filmi başka bahara
Festival kapsamında gösterileceği duyurulan Alp Zeki Heper’in yasaklı filmi ‘Soluk Gecenin Aşk Hikâyeleri’ filminin gösterimi yönetmenin kızının itirazı üzerine iptal edildi. 1966 yılında Danıştay tarafından yasaklanan film ilk kez festivalde gösterilecekti. Festival tarafından dün yapılan açıklamada gösterim için gerekli izinlerin alındığı belirtildi. Ancak daha sonra ailesinin fertlerinden birinin filmin gösterimine rızası olmadığını öğrendikleri belirtilen açıklamada, seyirciden özür dilendi.
Ustalar unutulmadı
Festival bu yıl sinemanın ustaları Robert Altman, Antonioni’yi de unutmuyor. Robert Altman’ın ‘Bizim Gibi Hırsızlar’, ‘Brewster McCloud’, ‘Cephede Eğlence’, ‘Hayal ve Görüntü’, ‘McCabe ve Bayan Miller’, ‘Üç Kadın’ ve ‘Vincent&Theo’ filmleri festivalde. Michelangelo Antonioni ise az bilinen filmlerden oluşan ‘Görüntünün Mimarı’ bölümünde yer alan ‘Aşk Yalanı’, ‘Bir Aşkın Güncesi’, ‘Çöpçüler’, ‘Kadınlar Arasında’ ve ‘Po İnsanları’ndan oluşan 5 filmlik seçkiyle anılıyor.
RADİKAL
film programını Kızılırmak Sineması'ndan temin edebilirsiniz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...