Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ağzımızın tadını kaçıracak" uyarısında bulunarak, şeker fabrikalarının özeleştirilmesinin durdurulmasını istedi. Özelleştirmelerin işsizliği arttırdığına ve vergiyi düşürdüğüne dikkat çeken Palandöken, bu güne kadar özelleşen kurumların yüzde 60’ının kapandığını vurguladı.
TESK Panandöken, son günlerde gündemde olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin şeker pazarının yüzde 58’inin oluşturan Türkşeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktığını belirten Palandöken, Türkşeker Fabrikasının çiftçilerin geçim kaynağı olduğunu, bu güne kadar özelleşen fabrikaların yüzde 60’ının kapandığını, çalışanlarının işsiz kaldığını kaydetti. Açıklamada, Türkiye’de 32 tane şeker fabrikasının kurularak bölgesel kalkınmada önemli bir işlev üstlendiğini vurgulayan Palandöken, "Bir fabrika kar eder, bir fabrika zarar eder ama sonuçta Türkşeker’e bağlı 25 fabrika 2008 yılında 3.2 milyon TL kar etmiştir. Az gelişmiş ülkeler bölgelerimiz açısından önemli bir gelir kapısıdır. Sosyal faydası daha da önemlidir" denildi.
Açıklamada göre, yapılan özelleştirmelerin etkisinin istenildiği gibi olmadığını kaydeden Palandöken, özelleştirilen kuruluşlardan 20 binden fazla işçi çıkarıldığını, fabrikaların yüzde 60’ının kapatıldığı, arsaların daha çok rant sağladığına dikkat çekti. Ayrıca Palandöken, özelleştirilmelerden sonda kuruluşların vergi ödeme oranlarında yüzde 50’den fazla bir azalış olduğu belirtildi.
-ÖZELLEŞTİRMELER İPTAL EDİLMELİ-
Palandöken açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:
"Özelleştirilmeden vazgeçilerek, zarar eden fabrikaların modernizasyonu yapılmalı, kaçak şekerin girişi önlenmeli, her yıl düzenli artırılan nişasta bazlı şeker kotaları düşürülmelidir. Şeker sektörümüzün yok olmaması için açılan tedbirler alınarak 20 bin şeker çalışanı, 300 bin şeker üreticisi ile esnafımızın mağdur edilmemeli. Yoksa ileride şekerin dışarıdan ithal eden, üretirken pazar olmuş bir ülke durumuna düşeceğiz."