Kriz lobisi, Türkiye ile ilgili olumsuz tahminlerini sürdürüyor. Özellikle, özel sektörün borçlarını ödemesi konusunda zorluk yaşayacağı kehânetinde bulunan çevreler, krizin başladığı 2007 sonbaharından bu yana IMF ile anlaşması konusunda hükümete baskı yapıyor. TÜSİAD'ın başını çektiği çevrelerin yaptığı baskılar, geçmişte tepkilere sebep olmuştu.
Uluslararası bazı yayın organlarından ve think-tank kuruluşlarından da aynı yönde gelen açıklamalar, Türkiye'nin IMF anlaşması olmadan, ekonomik krizi atlatamayacağını öngörüyor. Son dönemlerde bu konuda pek fazla ses çıkarmayan çevreler, yeniden harekete geçti. Dünyaca ünlü Economist dergisi, 2010 yılına dair beklentilerini sıraladığı kitapçıkta, Türkiye'nin IMF anlaşması olmadan yol alamayacağı iddiasında bulundu.
2010'a ilişkin beklentilerini yayınlayan The Economist, gelecek yılın 'hayal kırıklığı yılı' olacağını belirtti. The Economist, dünyada sosyal patlama ihtimali en yüksek ülkeler arasında gösterdiği Türkiye ile ilgili olarak "IMF olmazsa borç ödeme sıkıntısı yaşanır" tahmininde bulundu.
Milliyet'in haberine göre, saygın finans ve siyaset dergisi The Economist, her yıl yayınladığı özel sayılara bir yenisini ekledi ve 2010 yılında dünya ile ilgili beklentilerini açıkladı. Küresel ekonomide 2010 yılının yine bir hayal kırıklığı yılı olacağına dikkat çeken dergi, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 10,1 olan işsizlik rakamının 2010 yılında daha da artarak yüzde 11'e yükseleceğini beklediklerini belirtti.
ECONOMIST'İN TÜRKİYE TAHMİNLERİ
Economist'in dünyadaki her ülke için beklenti ve hedeflerini yayınladığı bölümde Türkiye için şu tahminler yapıldı:
- Türkiye'de ılımlı İslamcı Ak Parti ile laik, siyasi ve askeri kurumlar arasında çatışma sürecek.
- Ekonomi de aynı şekilde test edilecek. Hükümet IMF ile anlaşarak yabancı yatırımcılar için güven oluşturmazsa özellikle borç ödeme sıkıntısı tehdit oluşturabilir.
- Türkiye'nin AB üyeliği yolunda çok önemli bir faktör olan Kıbrıs görüşmeleri devam edecek ancak çözüme ulaşmayacak.
- Türkiye için 2010'da kültür turizmine dikkat edilmeli. İstanbul'un Ocak ayında 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının ardından turizm gelirlerinde artış görülecek.
Economist ayrıca dünya genelinde özellikle ekonomik kriz nedeniyle çatışma risklerinin yükseldiğini belirten bir de harita yayınladı. Bu haritada Türkiye; Rusya, Çin, Malezya, Filipinler gibi ülkelerle birlikte "sosyal isyan ihtimali yüksek oranda riskli" ülkeler arasında yer aldı.
The Economist, Türkiye ekonomisinin de 2010 yılında yüzde 3 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. Dergiye göre, Türkiye'nin milli geliri gelecek yıl 687 milyar dolar olacak. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da gelecek yıl için yüzde 3.5'lik büyüme hedefi konulmuştu. The Economist'in enflasyon tahmini de hükümetten 2 puan yüksek.
BÜYÜME: Yüzde 3
MİLLİ GELİR: 687 milyar $
KİŞİ BAŞINA MG: 9370 $
ENFLASYON: Yüzde 7
NÜFUS: 73,3 milyon
GEÇMİŞTE DE TÜRKİYE İLE İLGİLİ OLARAK İLGİNÇ HABERLER YER ALMIŞTI
Economist geçtiğimiz Temmuz ayının başında yayınladığı Türkiye ile ilgili analizinde, küçük da olsa hala askeri müdahale riskinin bulunduğunu öne sürmüş, "Laik elitin gergin olması anlaşılabilir' yorumunda bulunmuştu.
Aynı dergi, yerel seçimlerden sonra yayınladığı birbaşka analizinde ise Ergenekon davası, Kürt meselesi ve ekonominin durumunun, siyasi istikrarsızlık riski meydana getirdiğini iddia etmiş, ekonomiyi yönetenlerin, derinleşen küresel finans krizinin Türk ekonomisi üzerindeki potansiyel etkisini hafife aldığını öne sürmüştü. Economist, Türkiye'nin dış finansmana duyduğu büyük gereksinim, iş risklerini azaltmaya ve kredileri dizginlemeye yönelik küresel düzeydeki mevcut süreç sırasında ekonomiyi savunmasız hale getirdiğini ve mutlaka IMF ile bir anlaşma olması gerektiğini de belirtmişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...