Devlet Tiyatrosu (DT) sanatçısı dizi oyuncuları 25 Mart'tan itibaren televizyon dizilerinde oynayamayacaklar. TOBAV (Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı), IŞIKDER (Tiyatro Işık Uzmanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) ve Kültür - Sen'in (Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası)açtığı dava sonucu Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulan DT yönergesi 25 Mart'tan itibaren kalkıyor. Yönergenin yürürlükten kalkması durumunda Maliye Bakanlığı'ndan alınan 132 kadro için sınav yapılamayacak. Dolayısıyla kadrolar iptal edilecek. 25 Mart'ta yönergenin kalkmasıyla birlikte televizyonlardaki dizilerde oynayan tiyatro sanatçıları bundan sonra dizilerde oynayamayacaklar. DT Genel Müdürü Mine Acar olayı doğrularken, bugüne kadar dizilerde oynamaları için 470 izin imzaladığını söyledi.
YA İSTİFA YA DİZİ
DT sanatçısı tiyatrocular ya DT'den istifa edecekler, ya da dizilerde oynamayı bırakacaklar. Yürütmenin durdurulmasıyla sonuçlanan davayı ise TOBAV'ın öncülük ettiği, kültür sanat ve tiyatro alanında faaliyet gösteren sol kökenli sendika ve dernekler açtı. DT tüzüğü, yönetmeliği olmayan bir kurum. Geçtiğimiz yıl Genel Müdür Mine Acar'ın çabaları sonucu bir yönerge çıkarıldı ve kurum işlerini bu yönergeye göre yürütmeye başladı. Yönergenin yürürlüğe girmesinin ardından TOBAV, IŞIKDER ve Kültür - Sen yönerge için Danıştay'da yürütmeyi durdurma davası açtılar. Danıştay, bu üç STK'nın açtığı davayı haklı bularak yönerge için "yürütmeyi durdurma" kararı aldı.
TV KANALLARI DA ETKİLENECEK
25 Mart'ta DT Yönergesi'nin yürürlükten kalkmasının ardından DT sanatçısı oyuncular ile yayındaki bütün TV kanalları sıkıntı yaşayacak. Tüzüğü, yönetmeliği olmayan bir kurum olarak faaliyet gösteren DT, kurum personeli sanatçıların ikinci bir iş yapabilmeleri için 52. madde doğrultusunda "asli görevlerini aksatmamak üzere" dizilerde rol almalarına Genel Müdür onayıyla izin veriyordu. 25 Mart'tan itibaren yönerge de yürürlükte olmayacağı için şu ana kadar TV dizilerinde rol almak için izin alan 400'ün üzerinde sanatçı bu karardan etkilenecek. 25 Mart'tan itibaren dizilerde rol alamayacaklar.
TİYATROCUYA İKİNCİ İŞ YASAK
Çünkü DT Kanunu ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, kamu personeli sanatçıların ikinci bir iş yapmalarına izin vermiyor. DT personeli sanatçılar bu konuda iki seçenekle karşı karşıya kalacaklar: Ya DT personeli olmaktan vazgeçip istifa edecekler ve dizilerde oynamaya devam edecekler, ya da DT personeli sanatçı olmayı sürdürüp dizilerde rol almayı bırakacaklar. DT Genel Müdürü Mine Acar, bugüne kadar sanatçıların dizilerde rol almalarıyla ilgili 470 izin imzaladığını söyledi. Acar konuyla ilgili olarak, “Keşke bu dava hiç açılmamış olsaydı. Arkadaşlarımızın mağduriyetinden dolayı çok üzgünüz” dedi.
400'e yakın tiyatrocu dizilerde rol alıyor
TV dizlerinde rol alan DT personeli sanatçılardan bir kısmı: Meral Niron, Nusret Çetinel, Mehmet Atay, Beyhan Saran, İpek Çeken, Baykal Saran, Melek Baykal, Sabri Özmener, Güven Hokna, Erkan Petekkaya, Burak Sergen, Savaş Dinçel, Ayten Gökçer. Ankara DT'nin 300 civarında sanatçısı var. Ankara DT yetkilileri söz konusu 300 civarında sanatçının hemen hemen tamamının dizilerde rol aldığını açıkladılar. DT'nin toplam sanatçı sayısı 550'nin üzerinde. Ankara DT Müdürü Kemal Başar, 300'e yakın sanatçılarının dizilerde rol almasının çok doğal olduğunu, bunun böyle olması gerektiğini, tiyatro sanatçıları oynamazsa dizilerde mankenlerin rol aldığını söyledi.
132 kişilik kadro tehlikeye girdi
Öte yandan Danıştay'ın kararından sadece TV dizilerinde rol alan sanatçılar etkilenmeyecek. Geçtiğimiz yıl uzun uğraşlar sonucu Maliye Bakanlığı'ndan DT için alınan 132 kişilik kadro da tehlikeye girdi. 132 kişilik kadro için sınav açan DT, sınavları tamamlayamadan yönerge yürürlükten kalkıyor. DT Genel Müdürü Acar, yönerge yürürlükten kalktıktan sonra bu sınavı açamayacaklarını söyledi. TOBAV, IŞIKDER ve Kültür - Sen, sınavı yapılan 27 kadronun iptali için de Danıştay'da dava açtı. Söz konusu 3 STK, davayı sınavlar yapılmadan "Bu yönerge davalık bir yönergedir. Dolayısıyla dava sonuçlanmadan DT sınav açamaz, sınav yapamaz, eleman alamaz" gerekçelerine dayandırarak dava açtı. Yapılan sınavlar için açılan dava ise henüz sonuçlanmadı. Danıştay, STK'ların talebi doğrultusunda karar verirse sınav sonucu alınan 27 kişinin de kadrosu iptal edilecek.
Yeni Şafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...