ERCAN BAYSAL'ın haberi
Böylece bu hesaplarda bulunan yaklaşık 19 milyon TL, Hazine'nin kasasına girdi.
Bankalar, parasını unutan kişi ve kurumların listesini geçtiğimiz şubat ayında internet sitelerinde yayımlamıştı. Unutkanlara, paralarını almaları için 15 Mayıs 2009'a kadar süre tanınmıştı. Bu süre zarfında hesap sahiplerinin bir bölümü banka şubelerine başvurarak paralarını aldı.
Ancak aralarında pek çok ünlü isim ile kamu kurumu ve özel şirkete ait toplam 109 bin hesap için arayan soran olmadı. Hesaplarda yer alan 19 milyon TL, Hazine'ye gelir olarak kaydedildi. Daha önce çağrı yapılıp süre tanındığı için artık bu paralara yönelik itiraz hakkı kalmadı.
Parasını unutan ünlü kişiler arasında gazeteci Ahmet Hakan Coşkun, gazeteci Neşe Düzel, sosyolog Nilüfer Göle ile eski bakan Refaeddin Şahin de bulunuyor.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı, CHP İstanbul İl Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Cem Vakfı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Gaziantepspor, Türk Telekom, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kars Müftülüğü, Eximbank, Hazine Müsteşarlığı ve Fenerbahçe Sosyal Tesisleri de parasını unutan dalgınlar listesinde yer alıyor. 25 adliye ve mahkemenin 227 lirası da TMSF'nin Merkez Bankası'nda bulunan hesabına gelir olarak kaydedildi.
TMSF'ye devredilen hesapların 108 bin 482'si mevduat hesabı. 251 adedi katılım hesabı, 211'i ise emanetten oluşuyor. Bankacılık Kanunu'na göre, bankalarda mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibince, en son işlem tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına uğruyor.
Fona devredilerek gelir kaydedilen her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahiplerine iadesi ise mümkün bulunmuyor. En fazla mevduat unutulan banka Türkiye İş Bankası. Bu bankada, 48 bin 122'si mevduat ve alacak, 29'u da emanet olmak üzere toplam 48 bin 151 hesap 'zamanaşımına' tabi oldu. Unutulan hesaplar sıralamasında İş Bankası'nı, 23 bin 888 hesapla Ziraat Bankası, 14 bin 707 hesapla Türkiye Halk Bankası, 6 bin 645 hesapla Vakıflar Bankası, 5 bin 277 hesapla da Yapı Kredi Bankası takip ediyor.
50 LİRADAN FAZLA PARASI OLANA MEKTUP
Bir takvim yılı içinde zamanaşımına uğrayan ve tutarı 50 Türk Lirası ve üzerindeki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahipleri, başvuruda bulunmadıkları takdirde hesaplarının fona devredileceği hususunda, izleyen takvim yılının ocak ayı sonuna kadar iadeli taahhütlü mektupla uyarılıyor. Söz konusu mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar ile tutarı 50 liranın altındaki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar şubat ayının başından itibaren bankanın kendi internet sitesinde liste halinde üç ay müddetle ilan ediliyor. Mayıs ayının on beşinci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayanlar, faiz ve kâr payları ile birlikte mayıs ayı sonuna kadar fonun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki hesaplarına devrediliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...