Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, göreve geldiklerinden bugüne 6 senenin sonuna geldiklerini belirterek, bu sürede 18,5 milyar dolar tahsilat yaptıklarını ve önümüzdeki dönemde 3,5 milyar dolar daha tahsilat yapmayı planladıklarını bildirdi.
Ertürk, Malatyalı İşadamları Derneğinin 41'inci Aylık Toplantısı'na katılarak burada "Global Kriz ve Bunun Türkiye'ye Yansımaları" konulu bir konuşma yaptı.
Krizin en ayırt edici tarafının global özelliği olduğunu ifade eden Ertürk, Türkiye'nin aslında krize hiç de yabancı olmadığını, global özelliğinin ülke açısından bir farklılık yarattığını söyledi.
Krizin nedenlerinden olan türev ürünlerin aslında bir "cambazlık" olduğunu kaydeden Ertürk, "Bu, bir deriden 3-5 post çıkarmak gibi... İşi, varlığı, geliri olmayanlara kredi verilmiş. Bu da ninja... Bir banka bunlara nasıl kredi verir" dedi.
Krizin en önemli yönlerinden birinin de bulaşıcılığı olduğunu belirten Ertürk, "Amerika'da kredi alıp ödeyemeyen işsiz, güçsüz takımından dolayı Malatya'daki bir esnaf ta etkileniyor. Japonya'daki bir sorundan dolayı İngiltere'de bir banka batıyor" diye konuştu.
Türkiye'de bankaların işlerinin yolunda gittiğini ifade eden Ertürk, şunları söyledi: "Aslında sizin işiniz bu kadar kötüyken bankaların işlerinin iyi olması çok fazla bir şey ifade etmiyor. Bankalar izah etsin; nasıl oluyor da herkesin işleri kötüyken sizin işiniz iyi gidiyor? Bankaların işleri neden iyi gidiyor? 90'larda yaptıkları gibi bankalar paralarının büyük bölümünü Hazine Bonosu'na yatırmaya başladılar. Bankacılık yok. Al, Hazine Bonosuna yatır... TMSF olarak bizim ilgi alanımıza giren bir kaç banka sırf bu yüzden battı.
İki tür bankacılık var
TMSF Başkanı Ertürk iki tip bankacılık olduğunu ifade ederek "Biri iş adamıyla, mudi ile iş yapan şube bankacıları, bir de bankaların plazalarında, bilgisayarlarında çalışan biraz da sizi küçümseyen, tek tuşla işlem yapan bankacılar. Bunlar bir tuşa basarak şube müdürünün ancak bir günde yapacağı kazancı bir tuşla yapıyor, ama bir tuşla da batıyor" şeklinde konuştu.
Bankalar için küçük ve orta boy işletmelerle ilişkilerin büyük önem taşıdığını bunun bankaların sağlıklı çalışması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Ertürk, "Borçlanma bugün var yarın yok. Faizler bugün düşük yarın yüksek" dedi.
Her şey kötüye giderken dünyada borsaların bu kadar yükselmesinin de ilginç olduğuna dikkati çeken Ertürk, "Buna dikkat etmek gerekir. Bunu felsefi açıdan değil kendimiz için yapmalıyız. Ayağınız frende, gözünüz yolda, arkada da dikiz aynasından kontrol ederek gidin" diye konuştu.
"18,5 milyar dolar tahsilat yaptık"
TMSF'nin 6 yıllık faaliyetlerini anlatan Ertürk, şunları kaydetti:
"6 senenin sonuna yaklaştık 18,5 milyar dolar tahsilat yaptık. Hazine'ye 10 milyar dolar civarında borç ödemesi yaptık. Maliye'ye 3,5-4 milyar dolar verdik. 700-800 milyon dolar bizde rezerv olarak duruyor. Geriye kalanı devlete, kamuya verdik. Ayrıca, 6 milyar dolar bir rezervimiz duruyor. Bu bizim sigortamız. önümüzdeki dönemde de 3,5 milyar dolar daha tahsilat yapmayı planlıyoruz. Bunu 7-8 yılda yapabiliriz. Ancak kriz olmasaydı 1-2 yılda yapmayı öngörüyorduk."
Bu tahsilat süresince haklarında açılan davaları da takip ettiklerini belirten Ertürk, "Hatta Bursa'da adını bile bilmediğim bir vatandaş 'Hülya Avşar'a haksızlık yaptın' diye hakkımda suç duyurusunda bulunuyor. Daha sonra bu savcılığa gidiyor. Savcı geliyor 'ana adı, baba adı' diye soruyor. Yani yargının bu anlamda da gerçekten bir revizyona ihtiyacı var" dedi.