Adana Ticaret Odasının ev sahipliğinde Hilton Otel’de düzenlenen “Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu” başladı.
Toplantının açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel problemlerin çözümünün de küresel olması gerektiğini söyledi.
Bugün maalesef dünyadaki ülkelerin yaklaşık 38-39’unun bazı tedbir paketleri açıkladığını ancak açıklamış oldukları bu tedbir paketlerinin yalnız kendi ülkelerini kurtarmaya yönelik olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu durumu eleştirdi. Krizin ülkesel değil, global olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu yaklaşımın dünyada müthiş bir güven bunalımı yarattığını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin olabilmesi için güven esastır. Güven olmadan ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde ekonomi olmaz. Ekonominin olmadığı yerde kazanç olmaz. Bunun için birinci öncelik, bütün dünya ülkelerinin başındakilerin dünya ticaretine güven vermesi lazım” diye konuştu.
Dünyanın 1929’daki büyük bunalımdan sonraki en sıkıntılı dönemini yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, 2008 sonbaharının, küresel kriz rüzgarlarının sert bir şekilde hissedilmeye başlandığı bir dönem olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Öyle gözüküyor ki 2009’un kışı da bir hayli sert geçecektir” dedi.
2009’da dünyadaki genel büyüme ortalamasının yüzde 3’e, gelişmiş ülkelerdeyse yüzde 0’a gerilemesi, hatta eksi dönmesinin öngörüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin önemli bir parçası haline gelmiş Türkiye’nin bu krizden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
ESKİ ÖLÜYOR, CAN ÇEKİŞİYOR
“Bugün karşı karşıya olduğumuz kriz, küresel mali sistemin mimarisindeki çürüklerden kaynaklı yapısal bir krizdir” diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir filozof demiş ki ‘Kriz, eskinin ölmekte olduğu, ama bu ölmekte olan eskinin yerini alacak yeninin henüz doğmadığı anları kapsar’ Evet eski ölüyor, eski can çekişiyor. Yeni bir küresel düzenin şafağı söküyor. Önemli olan krizlerin ardından ortaya çıkan yeni koşullara uyum sağlayabilmektir. İkinci dünya savaşı sonrasında oluşturulan uluslararası sistem, bugünkü dünyanın ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Dolayısıyla ekonomik sistemin yeniden inşası, küresel krizle birlikte öncelikli hale geldi. Esasında dünya, son çeyrek yüzyılda yeniden şekillenmiştir. 1990 yılında 3 trilyon dolar olan küresel ticaret hacmi, 2007 yılı sonunda 14 trilyon dolara yaklaştı.”
ÖZİNCE: ANLATMAYALIM, İŞİMİZE BAKALIM
Toplantının açılışında konuşan Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin zararına hiçbir mali politikayı uygulamamasının uygun olacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Keza kendi yöresinde çok ciddi ticari ve sınai etkinliği olan Türkiye’nin de uluslararası işbirliği olanaklarını da kullanarak, kendi çözümlerini yöresel, yani çevresel komşu ülkelerle eşgüdüm içinde değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu mümkündür. Sorunlarımızı ortak paydada değerlendirirsek, kalıcı çözümler bulmamız, ülkesel, yöresel sorunlarımıza sahip olmamız çok çok daha kolay olacak.
Aksi takdirde biz, ticari bankacılar gibi herkes birbirine krizi ve krizin etkilerini anlatarak devam edecek olursa, daha bunu uzun yıllar anlatma imkanımız olacak. Anlatmadan çok, bizler herhalde işimize bakmalıyız diye düşünüyorum.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...