Türkiye’nin en büyük KİT’lerinden TPAO’nun Genel Müdürü Saim Dinç, yasağa rağmen, aynı işi yapan özel sektör şirketi Çalık’a transfer oldu.
Petrol Kanunu’nu ısrarla savunan Dinç’in şok transferi, Çalık, Enerji Bakanlığı’nın ihalesiz olarak yetki verdiği şirket olması nedeniyle de akıllarda soru işareti yarattı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Saim Dinç’in, görevinden ayrılarak Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesini yürüten Çalık Grubu’nun başına geçeceğinin ortaya çıkması gündeme bomba gibi düştü.
Çalık’ın ihalesiz aldığı Samsun-Ceyhan Boru hattı projesini iptal olmaktan TPAO’nun da ortak olduğu Kazak petrolü kurtarmıştı. AKP Hükümeti’nin kurulmasının ardından TPAO’nun başına getirilen Dinç, Çalık’ın Kazak petrolünü garanti olarak göstermesinden kısa bir süre sonra bu şirketin başına geçecek.
Çalık’a transferi kamu etik kuralları gereği tartışma yaratan Dinç, Petrol Yasası veto edilmeden önceki haliyle kanunlaşırsa Çalık’ın petrol arama faaliyetlerinde stratejik rol oynayacak. Yasayla belirlenen kurallara göre, kamu yöneticisi aynı sektörde iş yapan firmalarda 3 yıl boyunca çalışamıyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise dün yaptığı açıklamada “Özel sektör elemanlarını kamudan tercih ediyor. Netice itibariyle Genel Müdür emekliliğini istemiştir. Özel sektöre gitmek onların hakkıdır” diyerek Dinç’i savundu.
TPAO’NUN PAYI VAR
Samsun Ceyhan Boru Hattı’nın inşaatına başlayabilmek için hükümete “petrol dolum” garantisi vermek zorunda olan Çalık Enerji’ye, bunun için Haziran 2006’ya kadar süre tanındı. Rusya’dan garanti vereceği petrol temin edemeyen Çalık’ın talebi üzerine Enerji Bakanlığı, 6 aylık süreyi 2006 yılı sonuna kadar uzattı.
Çalık, yaptığı temaslar sonucunda Rusya’yı ikna edemeyince garanti yükümlülüğünü Kazak petrolü ile sağladı.
Çalık, 2007 yılı başında Kazak petrolü akıtacağını taahhüt etti. Petrol dolum garantisi ile ilgili belirsizlikler ve uluslararası destek eksikliği yaşadığı bilinen projeyi, Kazak petrolü kurtardı. Çalık’ın petrol garantisi verdiği Kazak petrol sahasında TPAO’nun da ortaklığı bulunuyor. Çalık, taahhüt ettiği petrolü TPAO ile Kazak firmasının ortak olduğu şirketten alacak.
YASANIN SAVUNUCUSU
Dinç, özel şirketlere petrol arama konusunda önemli ayrıcalıklar sağlayan Türk Petrol Kanunu’nu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kamu yararı gerekçeli vetosuna rağmen ısrarla savunmuştu.
Durum böyleyken Dinç’in bu firmaya geçmesi, Çalık’ın Enerji Bakanlığı’nın ilgili mevzuat nedeniyle ihalesiz olarak yetki verdiği şirket olması nedeniyle de soru işareti yarattı. Petrol Yasası’nın ateşli savunucusu olan Dinç’in istediği gibi yasa yürürlüğe girseydi, Çalık Enerji, şu anda Türkiye’de denizlerde petrol arayabilecekti.
Şirkete yakın kaynaklar Çalık Enerji’nin Irak’ta petrol aramaya hazırlandığını öne sürdü. Bu gelişme, TPAO Genel Müdürü Dinç’in şirkete transfer nedeni olarak görülüyor. Petrol Yasası, Dinç’in istediği yönde çıkarsa, Çalık, Irak’ta bulacağı petrolü Türkiye’ye kolaylıkla getirebilecek.
KANUN HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜYOR
“Kamu görevlerinden ayrılanların yapamayacakları işler hakkında kanun”a göre kamu kuruluşu ya da bağlı kuruluşlardan ayrılanlar 3 yıl boyunca faaliyet alanına giren kuruluşlarda çalışamıyor. 2531 sayılı kanunda buna uygun davranmayanlar hakkında, “altı aydan iki yıla kadar hapis ve 10.000 liradan az olmamak üzere ağır para cezası ile cezalandırılırlar” yaptırımı öngörülüyor.
Vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...