Torba Kanun tasarısında yapılan düzenlemeyle, işverenlerin yeni işçi alımını kolaylaştırmak gerekçesiyle ilk defa işe girişlerde 2 ay olan deneme süresi 4 aya çıkartılacak. Turizm sektöründe de 4 ay ‘denkleştirme süresi’ uygulaması getirilerek, turizm sezonunda fazla mesai uygulamasına fiilen son verilecek. Torba Kanun tasarısının hükümetten gelen halinde, işe alımlarda halen 2 ay olan deneme süresinin 25 yaşın altındaki işçilerde 4 aya çıkartılması öngörüldü.
Bu düzenlemeye gerekçe olarak da, genç işçilerin tecrübelerinin ve istihdamlarının artırılmasının amaçlandığı gösterildi. Alt komisyondaki görüşmeler sırasında ise ‘25 yaş’ sınırı kaldırılarak, yerine ‘ilk defa işe girenler’ ifadesi konuldu. Böylece, yaş sınırı olmaksızın, ilk defa işe girenler için halen maksimum 2 ay olan deneme süresi 4 aya çıkartıldı. İşverenin işi zaten dört aylık bir iş ise sürenin sonunda işçi kapının önüne konulabilecek. Bir sonraki gittiği işyerinde de ‘ilk defa işe giren’ işçi muamelesi görecek kişi, burada da 4 ay deneme süresine tabi olacak. Böylece işçi yıllarca stajyer konumundan kurtulamayacak.
4 AY DENKLEŞTİRME YAPILABİLECEK
Mevcut İş Kanunu’nda da yer alan ancak pratikte uygulanamayan ‘denkleştirme süresi’ turizm sektöründe zorunlu hale geliyor. Buna göre, turizm işletme belgeli işyerlerinde dört ay süreyle, yani sezonun tamamı için denkleştirme uygulaması yapılabilecek. Denkleştirme uygulamasının yapıldığı dönemlerde işçiler yasaya göre 11 saat çalıştırılabiliyor. Uygulamada ise 11 saatlik süre turizmsektöründe genellikle aşılıyor. Fazla çalışılan süreler için fazla mesai ücreti ödenmiyor. İşçilere ölü sezon olan kış aylarındamaaş ve sosyal güvenlik primi ödenmesi gerekiyor. Fakat yasada, turizm sezonunda hiç fazla mesai ödenmeden çalıştırılan işçinin kış sezonunda işten çıkartılması durumunda herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Böylece kötü niyetli turizmişletmeleri sezon başında alıp sezon sonunda çıkarttığı işçiyi hiç fazla mesai ödemeden çalıştırma imkânına kavuşacaklar. Turizm sektöründe fazla mesai ücreti fiilen kalkacak.
Temizlikçi kadınlar prim ödeyecek
Kısmi süreli çalışma olarak adlandırılan 30 günden az çalışan işçiler ile evlerde temizliğe giden kadınlar, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) sağlık hizmeti alabilmek için, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda olacaklar. Ayın 15 günü evlerde temizliğe giden ve bu süreler için sigortası bulunan ev kadınları, halen herkes gibi sağlık hizmetlerinden parasız yararlanabiliyorlar.
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |