Rusya, Güney Akım’a alternatif olarak gündeme getirdiği Türk Akımı’nda hızlı hareket ediyor. Dün Ankara’ya gelen Gazprom CEO’su Türk Akımı’ndan gaz tedarikinin Aralık 2016’da başlayacağını açıkladı
Güney Akım’ın devre dışı kalmasının ardından gündeme gelen ‘Türk Akımı’nda Rusya elini çabuk tutuyor. Dün Ankara’ya gelerek Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşen Gazprom CEO’su Aleksey Miller toplantı sonrasında Türk Akımı’nın vanasının açılış tarihinın Aralık 2016 olacağını söyledi.
Aleksey Miller ile Taner Yıldız’ın dünkü görüşmelerinde Rus doğalgazının Türkiye’ye temini, Mavi Akım boru hattının modernizasyonu ve Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden yeni boru hattı yapımı konularını görüştüğü bildirildi. Toplantıda, 2015’in ilk dört ayında Mavi Akım’dan Türkiye’ye 5.4 milyar metreküp doğalgaz temin edildiği, bunun da 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 4’lük bir artışa karşılık geldiği ifade edildi. Taraflar, son on yılda Türkiye’deki doğalgaz tüketiminin iki kattan fazla arttığını ve Türkiye piyasasının Rusya’dan enerji ithalatının daha da artmasına ilgi gösterdiğini vurguladı.
TARİH KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI
Miller konuya ilişkin olarak “Bugün çok yapıcı ve önemli görüşmelerde bulunduk. Türk Akımı’nın yapımına başlanması ve bu hat üzerinden doğalgaz tedarikinin Aralık 2016’da başlaması konusunda anlaşma sağlandı. Gazprom, Türk Akımı konusundaki çalışma takvimi için bugün sağlanan anlaşmayı temel alacak” yorumunda bulundu.
1 Aralık 2014 tarihinde Gazprom ve BOTAŞ Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden yıllık 63 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak bir boru hattının inşası konusunda Mutabakat Zaptı imzalamıştı. 1100 kilometre uzunluğundaki boru hattının ilk etapta Türkiye-Yunanistan sınırına taşınması öngörülüyor. Hattın burada adının Türk Akımı yerine Yunan Akımı olması bekleniyor.
ÖZEL SEKTÖR ZARAR ETSE GAZ SIKINTISI OLURDU
Yıldız, Gazprom’un özel doğalgaz dağıtım şirketlerine BOTAŞ’tan daha fazla indirim yaptığı haberleri için de “BOTAŞ’ın alım fiyatları, özel sektörün alım fiyatlarının altında. Biz Gazprom’dan, özel sektörün zarar etmemesini talep ettik. Zarar ederse gaz getirmezler. Bu da arz sıkıntısı yaratır. 50 milyar metreküplük gazın10 milyarını özel sektör getiriyor” dedi.
BÜROKRAT YERLİ ÜRÜN ALMAK İSTEMİYOR
Bürokrasinin yerli malı alım politikasını da eleştiren Sanayi Bakanı Fikri Işık, “Bürokrasi, armudun sapı, üzümün çöpü diyerek ithale meylediyor. Bu doğru değil. Bürokrat da risk alacak. Yüzde 15 fiyat avantajı getirdik. Buna rağmen kanunu arkadan dolanıp ithalat eğilimi gösteren bürokrat vatan hainidir. Bunun yakın takipçisi olacağım” ifadesini kullandı. (Habertürk)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...